Sjednica gradskog Vijeća Orahovice: Usvojeno izvješće rada gradonačelnice, ali ne i Turističke zajednice

U velikoj gradskoj Vijećnici u Orahovici održana je redovna sjednica gradskog Vijeća uz nazočnost 13 vijećnika te orahovačke gradonačelnice Ane-Marije Petin, direktora gradskih poduzeća te djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada. Sjednica je započela svečanom prisegom novog vijećnika Sandra Bartolovića iz Nezavisne liste Hrabro koji je došao na mjesto dosadašnje vijećnice Ivančice Grgić. U nastavku je uslijedio Aktualni sat na kojem su pitanja postavljali klubovi vijećnika HDZ-a, SDP-a, HSS-a i SU-a.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Saša Rister postavio je dva pitanja, prvo pitanje upućeno je predsjedniku gradskog Vijeća, a odnosilo se na zamolbu Udruge dragovoljaca HOS Orahovica da se današnji Put Stare pruge preimenuje u Put HOS-a.

– Zamolba HOS-a poslana je predsjedniku Vijeća 22.svibnja 2019. godine i još odgovor nije stigao. Zato smo potegli ove pitanje na Vijeću i na postavljano pitanje predsjednik Vijeća Radoje Medenica odgovorio je kako je zamolba u procesu rješavanja te kako će se sve mjerodavne osobe sastati kroz desetak dana te donijeti konačnu odluku – kaže Rister te pojašnjava o čemu se radilo u drugom njegovom pitanju vezanom uz Keramiku Modus:

– Na 10. sjednici gradskog vijeća 27.09.2018. godine donesen je Pravilnik o kriterijima, uvjetima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu potraživanja, te otpis nenaplativih potraživanja te Odluka o zaključivanju Sporazuma o načinu izmirenja dugovanja s poduzećem Keramika Modus d.o.o. Orahovica. Budući da je prošlo skoro godinu dana od donošenja Pravilnika i Odluke, zanimalo me koliko je Grad naplatio potraživanja sukladno ovom Pravilniku, koliko je otpisano potraživanja te kakvo je sada stanje duga Keramike Modus prema Gradu i gradskim poduzećima s obzirom da poduzeće već nekoliko mjeseci ne radi. Gradonačelnica i pročelnica nisu znale točan podatak i odgovor na ovo pitanje te su izvijestile kako će sve dostaviti pisanim putem. U nastavku pitanja još sam dodao da prema nekim informacijama, Keramika Modus za iduću godinu za opskrbljivača plinom uzima drugog dobavljača. Ako se to pokaže istinito, kako će se to odraziti na poslovanje PAPUK d.o.o. s obzirom da je znatna godišnja zarada poduzeća Papuk (oko 400.000 kn) bila na plinu? – rekao je Rister na što je direktor Komunalnog poduzeća Papuk Zdravko Dijaković potvrdio kako je iznos dugovanja Keramike Modus prema Komunalnom poduzeću 4 milijuna kuna, rekavši kako plin tome poduzeću neće biti isporučen dok dug ne plati u cijelosti te naglasio kako se taj slučaj neće previše odraziti na poslovanje ovog gradskog poduzeća.

Detalj Vijeća 2Gradonačelnica Ana-Marija Petin dodala je kako Keramike Modus uz manje poteškoće ipak plaća rate dugovanja i kako se očekuje da će dug biti isplaćen. Na pitanje predsjednika Kluba vijećnika HSS-a Igora Hozića o podatku koji je iznio portal gradonacelnik.hr o iznosu koji je Grad izdvojio za sport u 2018. godini, a riječ je, prema tom portalu, o iznosu 5,8 milijuna kuna iz gradskog Proračuna za 2018.godinu. Gradonačelnica Petin naglasila je kako ista brojka nije točna, te da se radi o dosta manjem iznosu, no da Grad puno izdvaja za sport i da će i dalje nastaviti u tom pravcu. Drugo vijećničko pitanje HSS-a bilo je o potpisanom sporazumu na Savjetu za Slavoniju, za projekt “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” vrijedan 81 mil. kuna te je gradonačelnica Petin u opširnom izlaganju predstavila što će sve biti izgrađeno u sklopu istog.

U nastavku sjednice najvažnije točke bile su usvajanja izvješća o radu gradonačelnice, Turističke zajednice i Gradske knjižnice. Izvješće o radu gradonačelnice jednoglasno je usvojeno, dok ono o radu Turističke zajednice za 2018. godinu nije sa 7 glasova protiv, 5 za i jednim suzdržanim. U raspravi uoči donošenje izvješća o radu Gradske knjižnice, gradonačelnica Ana-Marija Petin predložila je da se isto ne usvoji zbog slabe komunikacija Grada i Knjižnice, odnosno gradonačelnice i ravnateljice. Prijedlog gradonačelnice nije prošao, a izvješće je usvojeno većinom glasova.

Saša Rister– Što se tiče usvajanja Izvješća Gradske knjižnice Orahovica o radu u 2018. godini s Financijskim izvještajem za razdoblje 1. siječanj 2018. – 31. prosinca 2018. godine te Plana i Programa rada Gradske knjižnice Orahovica za 2019. godinu isti smo prihvatili sa 7 glasova ZA, 1 SUZDRŽANIM i 5 PROTIV,  iako je prijedlog gradonačelnice i koalicije HSS-SDP bio da se ova izvješća ne usvoje. Drugo izvješće, nije prihvaćeno na Sjednici, a to je Izvješće o radu s financijskim izvješćem Turističke zajednice grada Orahovice za 2018. godinu sa 7 glasova PROTIV i 6 ZA – zaključio je Rister.

Do kraja sjednice potvrđen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna grada Orahovice za 2019. godinu te Izvješće o utrošku Tekuće proračunske pričuve za razdoblje 1.1.-30.6.2019. godine, a odrađene su i još neke točke tekuće problematike. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content