Miljenko Brekalo, autor knjige “Slatinska kronika Domovinskog rata” nagrađen Godišnjom nagradom za znanost

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora na sjednici 11. studenoga 2016. godine (Narodne novine, br. 105/16.), na temelju Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost (Narodne novine, br. 108/95., 104/97. i 142/98.), na 5. sjednici održanoj 16. rujna 2019. godine donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu.

Među biranim društvom našao se i dr. sc. Miljenko Brekalo, znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, voditelj područnog centra Osijek za knjigu “Slatinska kronika Domovinskog rata” te je nagrađen Godišnjom nagradom za znanost.

25433992 1663205543701399 2140448533 o Custom

Knjiga “Slatinska kronika Domovinskog rata” predstavlja originalan doprinos hrvatskoj historiografskoj produkciji jer u njoj autor opisuje, dokumentira i detaljno analizira uzroke ratnih događaja u slatinskom kraju, a ta je tema dosad bila gotovo neistražena. Stoga je ova knjiga vrijedan prilog boljem razumijevanju dijela suvremene hrvatske povijesti iz razdoblja Domovinskoga rata. Tematici je autor pristupio multidisciplinarno, i kao povjesničar i kao pravnik, suvereno vladajući ovim znanstvenim poljima. Recenzenti knjige naglašavaju da “iako je riječ o lokalnoj problematici, autor ju je izvrsno uklopio u širi društveno-politički fenomen velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, čime je postala svojevrsni modelski obrazac kako bi trebalo pisati lokalnu i zavičajnu povijest ne isključujući je iz konteksta općih društveno-političkih zbivanja”.

TKO JE MILJENKO BREKALO?

Prof. dr. sc. Miljenko Brekalo rođen je 1962. godine u Osijeku. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. 2012. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru po drugi puta je postao doktor znanosti iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstveno polje: povijest, znanstvena grana: svjetska i hrvatska moderna i suvremena povijest. U svome dosadašnjem znanstveno-istraživačkom radu objavio je pet knjiga, 50-ak znanstvenih radova, recenzent je preko 40-ak knjiga i znanstvenih članaka, urednik 20-ak knjiga i zbornika s međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Tijekom znanstvene karijere bio je član oko dvadesetak programskih odbora znantvenih skupova, sudjelovao je na preko trideset međunarodnih i znanstvenih skupova, bio je glavni i odgovorni urednik i član uredništva 30-ak knjiga i znanstvenih publikacija. Pored znanstveno-istraživačkog rada u Institutu društvenih znansoti Ivo Pilar iz Zagreba, gdje radi kao znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Osijek, obavlja nastavu na četiri sveučilišne i veleučilišne institucije.

25394840 1797608626938682 5116147545036045927 o Custom

U Slatini predstavljanja knjiga “Slatinska kronika Domovinskog rata” autora Miljenka Brekala

U Hrvatskom domu u Slatini 14. prosinca 2017. godine, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran Ogranak Slatina, promovirana je knjiga Miljenka Brekala ”Slatinska kronika Domovinskoga rata”. U velikoj dvorani Hrvatskog doma tražilo se je mjesto više, a među uzvanicima bili su: ratni zapovjednik ponosne 136. slatinske brigade Josip Černi, zapovjednik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a Slatina Ivan Roštaš, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, brojni hrvatski branitelji koji i sami svjedoci toga vremena, i brojni drugi.

U ulozi moderatora našla se je Helena Hegediš, a u promociju knjige nazočne su uveli predsjednik Udruge Hrvatski domobran Ogranak Slatina Ivan Levar i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga, a u sadržaj knjige i o autoru govorili su glavni urednik knjige Josip Jurčević, recenzentica Zlata Živaković Kerže i Nevio Šetić. Sam autor Miljenko Brekalo u svom se je govoru zahvalio svima koji su mu pomogli u nastajanju ove knjige, a posebno je istaknuo Tomislava Bobana i Đuru Matovinu bez kojih knjigu ne bi ni krenuo pisati, te Željka Felbara i Dragutina Šantošija čije su fotografije i novinarski članci korišteni u knjizi, kao Zlatka Kramara i Radenka Pavića čiji su materijali, također, korišteni u knjizi. U pauzama predstavljanja “Slatinske kronike Domovinskoga rata” glazbenim nastupima polaznika OGŠ Milko Kelemen iz Slatine upotpunjen je cijeli događaj.

25394836 1797604830272395 27787961020168202 o Custom

Inače, riječ je u do sada zasigurno najopsežnijoj knjizi koja na više od 600 stranica razmatra događanja tijekom Domovinskog rata na slatinskom području početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, ali i povijesnim silnicama prije i poslije srbočetničke agresije na Hrvatsku. Tako Brekalo piše o “Velikoj Srbiji” i velikosrpskoj ideologiji, velikosrpskim projektima tijekom 19. i 20. stoljeća, o Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci, o Podravskoj Slatini i odnosu političkih snaga u gradu do devedesetih godina i o velikosrpskom karakteru oružanih snaga SFRJ. U knjizi je opširno obrađena kronologija ratnog zločina, koja obuhvaća izjašnjavanje o srpskoj autonomiji, napad na slatinsku Policijsku postaju, ratnohuškačku klimu SDSS-a, naoružavanje lokalnih Srba, formiranje srpskih paravojnih postrojbi, velikosrpsku propagandu i niz neprijateljskih aktivnosti. Navedene su i pojedinosti o organizaciji obrane na području općine Podravska Slatina 1991. godine, a potom i o slatinskim Srbima u prijelaznim policijskim snagama na području hrvatskog Podunavlja, kao i plan povratka izbjeglih Srba na području zapadne Slavonije. Knjiga završava pravnim aspektima oružane agresije na RH od 1991. do 1998. godine i zaključnim razmatranjima. Bogato je opremljena izvornim dokumentima, zemljovidima i ratnim fotografijama.

(www.icv.hr, adf, foto: arhiva, D. Fišli)

[g-gallery gid=”558972″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content