Odana počast hrvatskom vitezu Tomislavu Mikiću koji je svoj život položio na oltar domovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Udruge HVIDR-a Slatina, predstavnici Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata VPŽ, rodbina i suborci danas (subota) su obišli spomen obilježje poginulog hrvatskog branitelja Tomislava Mikića, te mu polaganjem upaljenih lampiona i molitvom odali dužnu počast.

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije, u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od strane četničke horde.

Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema mjestu Ćeralije, te je prilikom dolaska do nepreglednog dijela ceste na vozilo ispaljen čatnički protuoklopni projektil. U tom napadu Tomislav je izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila, Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti, su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje. Dolaskom ostatka hrvatskih snaga, četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama.

U istoj akciji, nešto kasnije od napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Tomislav Šimanović je razmijenjen, a za Mirkom Vučetom se još uvijek traga. (www.icv.hr, adf; foto: D. Lacković, Facebook)