Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predstavljeni su prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Na prigodnoj svečanosti, uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, bili su i hrvatski europarlamentarci, predvođeni Dubravkom Šuicom, ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, hrvatski župani, među kojima je bio i virovitičko-podravski Igor Andrović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

– Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije je povijesni trenutak za našu zemlju, dolazi kao kruna europskog puta koji nije bio jednostavan. No hrvatski je narod oduvijek izražavao privrženost europskoj obitelji, koja je za Hrvatsku puno više od jedinstvenog tržišta. Za nas je EU projekt mira i suradnje – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavljajući u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

IMG 9057

– Hrvatska će imati ulogu kormilara zajedničkog europskog projekta u svijetu punom izazova. Iduće godine imamo prigodu pokazati Europi i svijetu Hrvatsku u najboljem svjetlu. Prisjetimo se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je rekao da valja poduzimati sve korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. Trideset godina kasnije, Hrvatska je ne samo članica Europske unije, nego njome i predsjeda – rekao je Plenković.

Najavio je da će najbolji put za nadilaženje svih izazova biti zagovaranje kompromisa, te da su prioriteti usklađeni sa strateškim programom Unije i političkim smjernicama izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

– Europska unija je danas drugo svjetsko gospodarstvo, ali u vremenu velikih promjena gospodarstvo EU-a suočeno je sa sve većom konkurencijom, s kojom se svi zajedno moramo nositi. Odgovor na to je snažnija Unija – rekao je premijer, dodajući da je nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike među državama članicama.

– Vitalnije društvo znači i konkurentnije gospodarstvo. Moramo voditi računa o ekološki održivijem gospodarstvu, čime ćemo pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena – dodao je Plenković.

– Treba nam Europa koja povezuje. Potrebno je dodatno razvijati prometnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu. Bolja povezanost podrazumijeva bolju i sigurniju podatkovnu infrastrukturu – ustvrdio je, dodajući da je potrebno osigurati i veće povezivanje građana Unije. Stoga će hrvatsko predsjedništvo sve to poticati.

DSC 23452

– Veliku pažnju pridavat ćemo unutarnjoj sigurnosti. Zalagat ćemo se za tješnju suradnju članica u borbi protiv financiranja terorizma. Potrebno je bolje povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova – naglasio je Plenković.

Po pitanju migracije, potrebna je reforma zajedničkog europskog sustava azila i bolja suradnja s trećim zemljama.

– Moramo biti otporniji na rastuće hibridne prijetnje, jačati kapacitete na području kibernetičke sigurnosti, borbe protiv lažnih vijesti – rekao je premijer.

– Zalažemo se za Europu koja je utjecajna i ima predvodničku ulogu, u susjedstvu ali i svijetu – rekao je Plenković. Europska unija je prva trgovačka sila, drugo svjetsko gospodarstvo, prvi trgovinski partner i Kini i SAD-u i Indiji.

– Unija koja daje više od polovice ukupne svjetske razvojne pomoći ima i posebnu odgovornost prema svom susjedstvu na jugoistoku Europe. Zalagat ćemo se na djelotvornu politiku proširenja – kazao je Plenković.

Najavio je da će se i u ostalim hrvatskim gradovima održati još nekoliko konferencija posvećenih hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, a na njima će govoriti ministri o svojim resorima, prenosi Tportal.

Konf 1

– Europski zeleni plan, gospodarstvo u interesu europskih građana, Europa spremna za digitalno doba i snažna Europa u svijetu, ostale su teme kojima će Komisija posvetiti posebnu pozornost – kazala je Dubravka Šuica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje je sudjelovala u predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om. Zaštita europskog načina života i novi poticaj europskoj demokraciji bit će među prioritetima nove Europske komisije, kazala je predložena potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica

– Hrvatske interese nastavit ćemo poticati u svim europskim institucijama – istaknula je.

Šuica u prvih šest mjeseci svoga povjereničkog mandata namjerava ustanoviti koji su glavni razlozi seljenja ruralnog stanovništva u gradove širom Europe i odrediti utjecaj demografskih promjena na različite skupine stanovništva, sve u cilju određivanja mjera za rješavanje demografskih problema.

Osim toga, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je predstavljen logotip hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Iva Primorac, studentica prve godine dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, autorica je logotipa, o kojem je odlučeno na natječaju. O dobitniku nagrade odlučio je Ocjenjivački sud Natječaja za oblikovanje vizualnog identiteta i slogana predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine. U njegovu su sastavu bili: Damir Bralić, Antti Hinkula, Jan Pavlović, Nevena Tudor Perković, Zvonimir Frka Petešić, Katja Šare i Jakov Vilović. (N1, Tportal, Fotografije: vlada.gov.hr, predsjednica.hr, Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”560517″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content