Rekordan broj sudionika i posjetitelja na šestom Srednjovjekovnom viteškom turniru na Jankovcu

U organizaciji Parka prirode Papuk, Turističke zajednice općine Čačinci, Reda vitezova Ružice grada i Hrvatskih šuma, 26. i 27. listopada održao se šesti po redu Srednjovjekovni viteški turnir. Ulaz na izletište Jankovac tako je postao svojevrsni portal u doba srednjeg vijeka i viteškog načina života.

U nedjelju, drugi i završni dan turnira, mnogobrojnim posjetiteljima se obratio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

– Nalazite se na Jankovcu, na području općine Čačinci, slobodno možemo reći biseru ovog dijela Hrvatske. Drago mi je da već šestu godinu organiziramo ovaj srednjovjekovni viteški turnir i nadam se da će to ostati tradicija dugi niz godina – zaključio je te poželio svima da uživaju u ovom jedinstvenom događaju.

MT8 1475 Custom
Foto: M. Turkalj

Izlagači, njih 12 iz Hrvatske i Mađarske, ponudili su posjetiteljima razgledavanje i proučavanje srednjovjekovnih oprava i oružja te spremno odgovarali na sva pitanja, pogotovo ona najmlađih entuzijasta. Osim prilike za naučiti nešto novo i dobre zabave, nije nedostajalo niti dobre hrane i pića. Mirisi čobanca, graha, kotlovine ali i langošica, poderanih gaća i fritula dolazili su sa štandova izlagača koji su se svojim specijalitetima pobrinuli kako bi okupljeni imali energije za uživanje u predivnom jesenskom danu.

Vlado Grgić Crni predsjednik je Reda vitezova Ružice grada, udruge koja je ove godine slavi jubilarnu desetu godišnjicu postojanja i dio je organizacijskog tima turnira. Vrlo je zadovoljan viteškim vikendom koji je ujedno i zadnji turnir godine za ovu udrugu s prepunim rasporedom događanja.

MT7 9222 Custom
Foto: M. Turkalj

– Nakon prvog vikenda u veljači, kada imamo Seljačku bunu, lagano nam kreću turniri te smo mi od svibnja do kraja listopada svaki vikend „na terenu“, s tim da na još mnogo turnira niti ne stignemo otići koliko imamo već dogovorenih događaja. Dosta smo zanimljivi ljudima na način kako prezentiramo srednji vijek. Imamo dosta nastupa za djecu i za odrasle podijeljene na jedan lijep način koji je ljudima zanimljiv i privlači ih, kako kao publiku tako i u našu udrugu – kaže predsjednik udruge V. Grgić koji je također i kapetan Reda vitezova Ružice grada koji su u finalnoj bitci, zajedno sa ostalim hrvatskim vitezovima, pobijedili osmanlijsku vojsku koja je prijetila zauzeti Jankovac.

U toj vizualno impresivnoj i tehnički zahtjevnoj borbi veliki doprinos su, osim vitezova i topova, dali i streličari koji su se nešto ranije okušali u streličarskom natjecanju gađanja meta kao što su lubenica i kupus. Nagrade za najbolje streličare dobili su vitezovi Viteškog reda Sv. Nikole iz Varaždina, Nikola Drožđek, koji je zbog tri pogođena jajeta dobio počasni viteški naziv Vitez tri jaja, te je Zlatnu strijelu Jankovca za metu pogođenu s 50 metara osvojio Marko Max Ivšak.

MT7 9032 Custom
Foto: M. Turkalj

Zahvalnice je predstavnicima udruga sudionica uručio načelnik Mirko Mališ. Vitezovi vranski iz Pakoštana, Kliški uskoci iz Klisa, Viteški red Sv. Nikole iz Varaždina, Red srebrnog zmaja iz Zagreba, Red vitezova zmaja iz Siklosa, Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Streličarski klub Dubovac, Paška Alka s Paga, srednjovjekovni bend Hollóének Hungarica te žongler Trilja IV su za sudjelovanje dobili simboličnu zahvalu te dali obećanje o povratku i iduće godine.

Uspješnim vikendom i rekordnim brojem izlagača i posjetitelja zadovoljan je i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

– Mislim da smo zaista mislili na svaku i najmanju sitnicu da bi sve stvari danas ovdje na Jankovcu fantastično funkcionirale. Osim mjesta održavanja, nastojimo da mnogo stvari bude drugačije u odnosu na prethodnu godinu. Mislim da su posjetitelji, kojih je oko tri tisuće, zadovoljni viđenim i doživljenim, mnogo je sadržaja, od onih najmanjih do onih najzahtjevnijih i da je svatko pronašao nešto za sebe – zadovoljno je rekao A. Jurenac te otkrio kako se odmah kreće s organizacijom turnira za iduću godinu.

Ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir održan je u sklopu manifestacije „PReKUL festival“, festivala promicanja kulturno-povijesne baštine Parka prirode Papuk koji će se do kraja provedbe projekta odvijati svake godine te je organizirana u sklopu „Geo priče UNESCO geoparka“ projekta. (www.icv.hr, ea) [g-gallery gid=”560047″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content