Završile prijave za subvencionirane stambene kredite: Ove godine zaprimljen rekordan broj zahtjeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ove je godine zaprimljen rekordan broj zahtjeva za subvencije – njih 4260 što je jasan pokazatelj da su mladi prepoznali ovu mjeru kao korisnu, kažu iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Trenutno u APN-u traje obrada pristiglih zahtjeva. Do sada ih je obrađeno 2600 od kojih je odobreno 2454 zahtjeva, 142 zahtjeva su poslana na dopunu, 2 zahtjeva su odbijena i 2 su podnositelja zahtjeva odustala. Potpisano je i 1065 ugovora o subvencioniranom kreditu dostavljenih kreditnim institucijama.
Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Mjera se provodi od 2017. godine, točnije pozivi su provedeni 2017. i 2018. godine, a u 2019. godini poziv je bio otvoren do 4. listopada 2019.

– Ograničenja broja subvencija nema i svi koji su predali valjanu dokumentaciju dobit će subvencije, a za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020. Definiranim terminima želimo građanima omogućiti bolje planiranje kada je rješavanje stambenog pitanja posrijedi. Pozivam mlade ljude da se i iduće godine pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje – kazao je ministar Predrag Štromar.

Podsjetimo, i ove godine na natječaj su se mogli prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže kamate do sada.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti.

Za sve koji se ove godine nisu uspjeli prijaviti za subvencije u planu je raspisivanje još dva poziva koji bi trebali biti objavljeni u ožujku i rujnu 2020. godine. (www.icv.hr, mgipu.gov.hr)