ZLATNI KLAS OTROVANEC Imanje na kojem se gosti iz cijelog svijeta zaljube u hrvatsko selo

Malo tko u kontinentalnoj Hrvatskoj ne zna za Zlatni Klas u Otrovancu. Znate, ono imanje na kojem možete pojesti domaću juhu od buče, zelene rezance i pogačicu od koprive, vruću zlevanku s domaćim pekmezom od šljiva i sočno meso ispečeno pod starom pekom?

Zahvaljujući Maci i Branku Tkalčecu, vlasnicima koji su prije pune 42 godine odlučili receptima svojih baka i drugih iskusnih kuharica u selu udahnuti nov život i uvrstiti ih u svoje menije, danas u starinskim hrvatskim jelima uživaju ne samo gosti iz zemlje, nego i Azije, Amerike i cijele Europe. Posao je preuzeo sin Bernard sa svojom obitelji i pomno nastavlja misiju svojih roditelja – Zlatni Klas usavršiti kao spoj poznatog i novog, tradicije i modernog. Odnosno, ostati – autentičan. Mjesto je to za proslavu vjenčanja, krstitki, rođendana, obljetnica, ali i za sve putnike namjernike.

zlatni klas 27– U kuhinji je uvijek nešto inovativno, modificiramo stare recepte, dodajemo nove i slično – objašnjava Bernard.

PODRAVSKI STOL  

Šest dana u tjednu gosti mogu uživati u jelima s menija, dok je nedjelja rezervirana za Podravsko-slavonski stol. A on donosi gotovo sav meni u jednoj ponudi na Stolu. –  Nakon što konobari posluže domaću bistru kokošju ili goveđu juhu te krem juhu od buče sa zelenim rezancima, gostima nudimo od pet do sedam vrsta mesa i do osam vrsta priloga. Na stolu je, na primjer, patka s mlincima, teletina s krumpirom, znamo ubaciti janjetinu, puretina je također uključena. U ponudi je ponekad i govedina Stroganoff, a budući da živimo u modernom dobu, za djecu je tu i pomfrit. Od priloga je tu razno povrće, zeleni rezanci, mlinci, krumpir i drugo – smisao bogatog stola objašnjava Bernard Tkalčec. Ističe kako se za nedjeljni Stol potrebno ranije najaviti. Uz juhu i glavno jelo, tu je uvijek i desert – domaće štrukle, zlevanka, zelene palačinke s koprivom i domaćim pekmezom od šljiva i drugi.

zlatni klas 31Priča Zlatnog Klasa u Otrovancu važna je i zbog potpore lokalnim proizvođačima hrane i pića. Kvalitetan partnerski odnos njeguju od početaka, poručuje Bernard Tkalčec, jer im je lokalna ekonomija jako važna.

-Mi smo zapravo mala mikro-zajednica i na tom Podravsko-slavonskom stolu svi sudjelujemo. Jaja i povrće kupujemo od ljudi iz našeg sela, a pića nudimo iz Destilerije Harmund te Podruma Vineda, OPG-a Grgačić, vinarije Bedin i drugih lokalnih proizvođača – kaže B. Tkalčec.

zlatni klas 18SRCE I „ŠEHEREZADINA“ KUPAONICA

Unatrag četiri godine Zlatni Klas Otrovanec svojim gostima nudi i smještaj. Danas imaju ukupno 15 ležajeva u pet soba i svaka je soba priča za sebe i odiše posebnom atmosferom, duhom starog vremena. Soba Jagoda posjeduje galeriju za djecu, Konjić soba u potkrovlju odiše mirom i diskrecijom, Suncokret i Tratinčica nalaze se u prizemlju, sa delux krevetima starim 80-tak godina, a soba Đurek i Kata prilagođena je osobama s invaliditetom. Starinske škrinje, kreveti, pa i dječja kolijevka od drveta ručni su rad. Jedna od prekrasnih kupaonica zbog svojih specifičnih pločica, elegancije i prostranosti, dobila je među gostima naziv „Šeherezada“.

zlatni klas 22I baš kao što je živa stara legenda o Otrovancu, mjestu koje je domišljatom strategijom i otrovom otjeralo tursku vojsku i tako dobilo ime, danas se u Zlatnom Klasu stvara nova.  Naime, iskustvo vlasnika pokazuje kako su svi mladi parovi koji su nakon vjenčanja prenoćili u prekrasnoj kućici Srce, nekadašnjem hambaru, dobili – žensko dijete. Legende kažu i kako se posjet Zlatnom Klasu zauvijek pamti.

POZNATI NA TURISTIČKOJ KARTI SVIJETA

Svjedoče to medijski zapisi i recenzije gostiju iz cijelog svijeta. – Na online platformama za gastro ponude, smještajne ponude i recenzije dobivamo zaista jako dobre ocjene za naš autohtoni ambijent i gastro ponudu. Posebno ga naglašavaju posjetitelji iz Azije, kojima su mir i tišina kvalitete koje jako cijene. Nedavno su gosti iz Hong Konga kao vrhunski doživljaj opisali tren kada su po prvi put u životu čuli pijevca koji ih je ujutro probudio – sa smiješkom kaže Bernard Tkalčec, radostan što se gosti iz cijelog svijeta sve više „zaljubljuju“ u hrvatsko selo na kontinentu.

zlatni klas 04SPOJ TRADICIJE I MODERNOG

Uz postojeće sadržaje, Zlatni Klas Otrovanec svake godine uvodi nove. Među njima je i nova/stara kuća iz 1890. godine koju su na imanje preselili iz okolice Bjelovara, uredili pleterom i izolirali krovište. Bit će to, kad „šminkanje“ završi, prava etno kućica u shabby shic stilu, kaže B. Tkalčec.

zlatni klas 45– Bit će to nova prilika za odsjesti na našem imanju. Gosti vole starinsko – krevete od drveta, drvene podove, ormariće, ali traže i udobnost. Zato su u svim našim krevetima moderni madraci i kupaonice su moderne – ističe Bernard koji kaže kako će i dalje Zlatni Klas, uz poštovanje tradicije, ići ukorak s modernim gostima.  (promo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”557857″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content