Centar izvrsnosti u virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića sa šest odjela otvara vrata za 140 učenika

Početkom godine Gimnazija Petra Preradovića Virovitica je, zahvaljujući nadarenim učenicima Virovitičko-podravske županije koji su se stvaralačkim mišljenjem i kvalitetom rada istaknuli tijekom projekta „Budi STEMpatičan“, postala škola domaćin jednog zanimljivog i hvalevrijednog programa. Cilj je Centra izvrsnosti – STEMpatični na jednom mjestu okupiti učenike s afinitetom za pojedina područja te od izvrsnih napraviti – još izvrsnije.

Centar izvrsnosti tako u virovitičkoj Gimnaziji okuplja zainteresirane učenike s područja Virovitičko-podravske županije, koji se ističu u određenim područjima. Pod vodstvom stručnih profesora i mentora razvijaju svoje znanje u vidu razvoja interesa, provođenja istraživanja, izrađivanja projekata te pripremanja za natjecanja, ali i upis na fakultet. U početku su učenicima na raspolaganju bili Centri izvrsnosti prirodoslovnog predznaka – matematika, fizika, kemija te informatika s robotikom, no kako je rastao interes, tako je program proširio svoj sadržajni spektar s prirodoslovnih na društvene znanosti.

KREĆU I OSNOVCI

Uz četiri postojeća Centra izvrsnosti koje Gimnazija uspješno provodi već gotovo godinu dana, ove subote će s početkom rada samog Centra izvrsnosti započeti i još dva nova, onaj za povijest te medijsku pismenost, odnosno hrvatski jezik. Osim dvaju novih programa, još jedan novitet je i što će uz srednjoškolce polaznici Centra postati i učenici osnovnih škola. Kako kaže ravnatelj Gimnazije Petra Preradovića Kristijan Gostimir, to je veliki organizacijski izazov.

projekti dvorac1 Custom

– Virovitičko-podravska županija, koja je velika, ima dobre i kvalitetne učenike po različitim školama. Dosad su ti izvrsni učenici bili raspodijeljeni po svojim matičnim školama, ali sada ćemo ih okupiti sa svih strana, iz cijele županije te im dati prostor da razvijaju svoje interese. Svaki početak je težak, ništa nije neostvarivo, samo da prevladamo tu neku početničku tremu i sigurni smo da će program, kada zaživi, ići svojim tijekom – kaže ravnatelj Gostimir te otkriva kako je samo zainteresiranih gimnazijalaca 40.

VELIKI INTERES

S obzirom da učenici preko školskog tjedna imaju već mnoštvo nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, program Centra izvrsnosti odvija se subotom. Kako nekima to možda i nije idealan dan u tjednu koji bi odabrali za dodatno učenje, već za aktivnosti i hobije, izostanci se ne kažnjavaju neopravdanim satima. Pohađanje Centra izvrsnosti nije obavezno. U gimnazijskim učionicama nastava traje tri sata te je koncipirana tako da se dva sata obrađuju nove informacije i znanja, a jedan sat služi za ponavljanje.

S velikim nestrpljenjem za rad su spremni učenici, koji se, iako je rok za prijave bio listopad, i dalje prijavljuju za pohađanje Centara. Tako će ove školske godine šest nastavnih programa pohađati čak 140 učenika osnovnih i srednjih škola. Osim što će im na raspolaganju biti nova znanja stečena kroz kvalitetne radionice, Virovitičko-podravska županija pobrinula se za financiranje prijevoza učenika te njihovu prehranu, kao i za financijsku naknadu za predavače te opremu potrebnu za rad i održavanje radionica.
Zbog velikog broja zainteresiranih učenika, pohađanje nastave bit će organizirano u grupama i po rasporedima na način kako bi učenici zainteresirani za nekoliko tema bili u mogućnosti pohađati više Centara izvrsnosti.

ŽELJNI ZNANJA DOBRODOŠLI

Kako ne bi bilo zabune, posebno naglašava K. Gostimir, unatoč pridjevu „izvrsnost“ u nazivu imena, u Centre su dobrodošli svi učenici, neovisno o ocjenama. Iako za pripreme za natjecanja, ukoliko interes za takve grupe postoji te se organiziraju, prednost imaju učenici s boljim ocjenama, za širenje spektra znanja, sudjelovanje u kreativno-edukativnim sadržajima poput istraživanja ili izvođenja pokusa te svih ostalih aktivnosti najbitnije je posjedovati veliki entuzijazam i dobru volju.

Što se tiče samih predavača, kako je Gimnazija Petra Preradovića domaćin programa, tako je i većina profesora mentora upravo iz gimnazijskih redova, objašnjava K. Gostimir.

– Javljaju nam se i dolaze profesori iz drugih škola, kako osnovnih tako i srednjih, tako da nam se mentorski kadar popunjava dosta dobro. Sve su to mentori koji su voljni raditi, koji žele prenijeti svoje znanje, imaju ideje te su svježi za rad – zaključuje ravnatelj i dodaje kako su osim profesora u rad Centra izvrsnosti uključeni i knjižničari, pedagozi i psiholozi s u vidu održavanja predavanja.

Što se tiče budućnosti Centra izvrsnosti, ravnatelj Gimnazije Petra Preradovića Virovitica Kristijan Gostimir otkriva kako bi htio da se s programom počne ranije, na primjer već početkom školske godine te da se nada kako bi još jedan od noviteta mogao biti i Centar izvrsnosti za engleski jezik. Također, ističe, želio bi da među učenicima, kojima je ovaj projekt i namijenjen, poraste svijest o svim pogodnostima i kvalitetama koje im Centar izvrsnosti nudi, a samim tim i interes njihovih roditelja.

panorama centar izvrsnosti 3 Custom

Filip Kolesarić: Učenje bez stresa

Filip Kolesarić učenik je prvog razreda prirodoslovno-matematičke Gimnazije. Zbog afiniteta prema informatici i programiranju, odlučio se za pohađanje Centra za informatiku s robotikom jer želi dalje razviti svoja znanja i prenijeti ih na višu razinu. Od programa se nada da će dobiti znanje, ali uz dozu zabave, otkriva s osmijehom.
– Sviđa mi se što program nije kao redovna nastava ili kao još jedna obveza, nešto o čemu moram stalno razmišljati i truditi se. Upravo zato nema stresa – zaključuje Filip koji želi upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

panorama centar izvrsnosti 1 Custom

Iskra Maravić: Zanimljivo prezentirano gradivo

Učenica 3. razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Petra Preradovića Iskra Maravić veteranka je, šali se ravnatelj Gostimir, što se tiče pohađanja Centra izvrsnosti. U klupe se vraća ove subote.

– Nastavni program je odličan, točno je takav kakav sam se i nadala da će biti. Bavili smo se zanimljivim gradivom, bilo je opširnije nego na standardnoj nastavi te prezentirano na zanimljiv način – kaže Iskra koja smatra da je znanje stečeno u Centru također i odlična priprema što se tiče upisa na fakultet. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content