DIJABETIČKA UDRUGA ORAHOVICA ORGANIZIRALA PREDAVANJE Jurić: Kronične komplikacije šećerne bolesti su smrtonosno opasne

Dijabetička udruga Orahovica vrijedno nastavlja s edukacijom svojih članova, a posebno ostalih građana o “tihom ubojici” čovjeka, šećernoj bolesti ili dijabetesu.

Ovog puta gost Udruge bila je dr. Ana Jurić, dijabetolog Opće bolnice Našice, koja je održala predavanje na temu “Kronične komplikacije šećerne bolesti”.

-Smatram da je šećerna bolest globalni problem današnjice, a kronične komplikacije ne događaju se preko noći, potreban je niz godina da se one dogode i zato nastojimo ovakvim adekvatnim edukacijama i pripremama spriječiti da do tih komplikacija ne dođe i time poboljšavamo kvalitetu života dijabetičara. Kronične komplikacije obuhvaćaju cijeli naš ljudski organizam, a moje predavanje bilo je vezano uz kardiovaskularni sustav jer dijabetičari, osobito oni oboljeli od tipa 2, ugroženi su od kardiovaskularnih bolesti i najviše od toga i smrtno stradavaju. Nekada ljudi kada obole i počnu se savjesno držati savjeta liječnika te im se zdravstveno stanje znatno poboljša, postanu euforični i počnu ponovno svašta jesti i shvate da nije tako varijabilan šećer, trenutno tada nema reperkusije, ali dugoročne posljedice su velike. Zato mi u ambulantama i na bolničkim odjelima radimo jednu kontinuiranu edukaciju, jer na taj način sprječavamo te kronične komplikacije i prije svega ne želimo ljude zastrašiti nego osvijestiti o onome što se može dogoditi – rekla je dr. Jurić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)