DIJABETIČKA UDRUGA ORAHOVICA ORGANIZIRALA PREDAVANJE Jurić: Kronične komplikacije šećerne bolesti su smrtonosno opasne

blank

Dijabetička udruga Orahovica vrijedno nastavlja s edukacijom svojih članova, a posebno ostalih građana o “tihom ubojici” čovjeka, šećernoj bolesti ili dijabetesu.

Ovog puta gost Udruge bila je dr. Ana Jurić, dijabetolog Opće bolnice Našice, koja je održala predavanje na temu “Kronične komplikacije šećerne bolesti”.

2811dijabetespredavnje 2 Custom

-Smatram da je šećerna bolest globalni problem današnjice, a kronične komplikacije ne događaju se preko noći, potreban je niz godina da se one dogode i zato nastojimo ovakvim adekvatnim edukacijama i pripremama spriječiti da do tih komplikacija ne dođe i time poboljšavamo kvalitetu života dijabetičara. Kronične komplikacije obuhvaćaju cijeli naš ljudski organizam, a moje predavanje bilo je vezano uz kardiovaskularni sustav jer dijabetičari, osobito oni oboljeli od tipa 2, ugroženi su od kardiovaskularnih bolesti i najviše od toga i smrtno stradavaju. Nekada ljudi kada obole i počnu se savjesno držati savjeta liječnika te im se zdravstveno stanje znatno poboljša, postanu euforični i počnu ponovno svašta jesti i shvate da nije tako varijabilan šećer, trenutno tada nema reperkusije, ali dugoročne posljedice su velike. Zato mi u ambulantama i na bolničkim odjelima radimo jednu kontinuiranu edukaciju, jer na taj način sprječavamo te kronične komplikacije i prije svega ne želimo ljude zastrašiti nego osvijestiti o onome što se može dogoditi – rekla je dr. Jurić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)