FOTO Slatina se poklonila žrtvi herojskog grada Vukovara, održana i projekcija filma “Glavu dolje, ruke na leđa”

Povodom 28. godišnjice stradanja grada Vukovara, Slatinčani su se s pijetetom i tugom prisjetili svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i stanovnika koji su doprinos dali u obrani Grada heroja.

Okupljanje Slatinčana započelo je u 17.30 sati ispred križa u Parku 136. slatinske brigade gdje su potom položeni upaljeni lampioni. Počast žrtvi Vukovara polaganjem upaljenih lampiona odali su predstavnici Grada Slatine predvođeni gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Županijske skupštine Miranom Janečićem, članovi Mladeži i Gradskog odbora HDZ-a grada Slatine, predstavnici Savjeta mladih grada Slatine, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, učenici i učitelji slatinskih osnovnih i srednjih škola te mnogi građani. Molitvu za žrtve Vukovara, kao i sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, predvodili su slatinski župnici župa bl. Ivana Merza i sv. Josipa, Nikola Jušić i Dragan Hrgić.

m IMG 0010

Osim ispred križa u Parku 136. slatinske brigade, upaljene lampione učenici slatinskih škola i građani Slatine položili su i uz prometnice u užem centru grada.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u Pučkom otvorenom učilištu Slatina točno u 18 sati i 11 minuta, kada su se sa zvonika slatinskih crkava oglasila zvona te na simboličan način još jednom odala počast žrtvama Vukovara.

Nakon pozdrava domovini intoniranjem hrvatske himne i minute tišine za sve nestale, poginule i preminule hrvatske heroje, održana je projekcija dokumentarno-igranog filma naslova “Glavu dolje, ruke na leđa” čije je prikazivanje u Slatini organiziralo Pučko otvoreno učilište Slatina.

m IMG 9986 e1574154963807

U fabulu filma, koji govori o događanjima u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, odnosno o događajima u Vukovaru s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore, prisutne u prepunoj kino-dvorani uvela je helena Hegediš.

Svjedočenja hrvatskih branitelja koji su uspjeli preživjeti pakao srpskih koncentracijskih logora malo su koga od nazočnih ostavili ravnodušnim.

m IMG 0067

Ovim projektom, humanitarnog karaktera, inicijatori su željeli podsjetiti i pozvati hrvatski narod na zajedništvo, kao i na sjećanje na sva stradavanja tijekom Domovinskog rata. U pripremi je još jedan dokumentarni film o Domovinskom ratu pod nazivom “Otkrhnuti 402″ koji će govoriti o 402. poginule djece tijekom Domovinskog rata, a o kojima se i nakon 28 godina premalo zna i govori. Slatinska publika svojim je donacijama na izlazu iz kino dvorane pomogla realizaciju ovog filma koji će otrgnuti od zaborava istinu o stradanjima i svim žrtvama Domovinskog rata.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”564246”]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content