LAG Marinianis održao završnu konferenciju projekta ”LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”

Nakon godinu i pol dana provedbe, završen je projekt naziva ”LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”. Tim povodom jučer je u Čađavici LAG Marinianis održao završnu konferenciju projekta koji je odabran u pozivu na podnošenje projektnih prijedloga u sklopu ”Podrške programima usmjerenim mladima”, ukupne vrijednosti 660.856,13 kuna.

Uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koje je Posredničko tijelo razine 2. Nositelj projekta je LAG Marinianis, a partneri Lokalna akcijska grupa Bosutski niz, Općina Čađavica i Općina Sopje.

konf3
Foto: M. Feldi

Na početku završne konferencije sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta Renata Butka koja je predstavljajući rezultate provedenog projekta izrazila zadovoljstvo i više nego odličnim odazivom mladih budući da je cilj projekta bio povećati socijalnu uključenost 150 mladih od 15 do 29 godina na lokalnoj razini s područja LAG-ova Marinianis i Bosutski niz. Najveći problem na području provedbe projekta iskazan je kroz socijalnu isključenost mladih, nezainteresiranost te nedovoljne sadržaje u lokalnoj zajednici koji nisu prilagođeni mladima.

Uz implementaciju društvene opreme, odnosno postavljanja četiri solarne klupe na područjima partnera tj. u Sopju i Čađavici, u sklopu projekta provedeno je niz edukacija PCM-a, ECDL-a, njemačkog i engleskog jezika, priprema za državnu maturu, voditelja seljačkog gospodarstva, edukacija – mladi i EU fondovi, prevencija nasilja te radionica CLLD-a, kao i e-nauči radionica.

konf6
Foto: M. Feldi

O projektu je govorio i domaćin, načelnik Općine Čađavica i predsjednik LAG-a Marinianis, Mirko Rončević, koji je istaknuo rješavanje problema socijalne isključenosti i nedostatka vještina potrebnih mladima pri zapošljavanju te osmišljavanja slobodnog vremena za mlade. Pohvalio je umrežavanje LAG-ova kroz međusobne posjete ciljnih skupina, što je doprinijelo ispunjavanju ciljeva projekta poput uključivanja mladih u zajednicu, povećanja socijalizacije te komunikacijskih i društvenih vještina, kao i pristupa mladih informacijama.

konf7
Foto: M. Feldi

O razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse odnosno umrežavanju mladih s područja oba LAG-a govorio je predsjednik LAG-a Bosutski niz i načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić, koji je izrazio nadu suradnje na novim zajedničkim projektima, a rezultate projekta pozdravio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

konf8
Foto: M. Feldi

Uz ravnatelje i predstavnike gradskih, županijskih i državnih institucija, te članove LAG-a Marinianis, konferenciji su prisustvovali i zamjenik načelnika Općine Sopje Željko Janečić i pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok.

Zahvalivši se svim sudionicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta, Renata Butka najavila je nove projekte LAG-a Marinianis koji će uskoro raditi na novoj adresi u sklopu Poduzetničkog inkubatora u Slatini, a jedan od planiranih je i projekt ”Zaželi – Program zapošljavanja žena” čiji će nositelj biti LAG Marinianis uz partnerstvo pet susjednih općina sa šireg slatinskog područja. Projekt je prijavljen, a njegova je vrijednost 2 i pol milijuna kuna, te obuhvaća zapošljavanje 12 žena. (www.icv.hr, adf, mf)

[g-gallery gid=”561884″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content