POČELA SEZONA CIJEPLJENJA PROTIV GRIPE Interes veći nego lani, osigurano osam tisuća doza za našu županiju

Dolaskom hladnijih dana, na vrata nam kuca i gripa. Da bismo ju izbjegli, stručnjaci preporučuju redovito sezonsko cijepljenje. Početak mjeseca studenog već tradicionalno je vrijeme kada aktivno razmišljamo o cijepljenju, o njegovim beneficijama, ali i nuspojavama. Prema riječima doktora, osobito specijalista epidemiologa, cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od gripe zahvaljujući kojemu se smanjuje broj hospitalizacija zbog mogućih komplikacija nastalih gripom.

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo jučer (srijeda) počelo je cijepljenje. Besplatno cjepivo osigurano je za osobe starije od 65 godina, sve zdravstvene djelatnike i trudnice te odrasle i djecu s kroničnim bolestima, kao što su to teži dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, srca, plućne bolesti, pa čak i pretile osobe. U skupinu osoba kojima je cjepivo preporučeno, ubrajaju se i osobe koje žive u obitelji s kronično oboljelom osobom koja se ne smije cijepiti protiv gripe, kako bi se zaštitili.

POVEĆANE ŠANSE ZA ZAŠTITU

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), za područje cijele Hrvatske nabavljeno je 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više no prošle godine. Od toga je u našu županiju stiglo oko 8.000 doza, 1.040 doza više nego lani.

– Već prvi dan cijepljenja u Zavod za javno zdravstvo javilo se čak 50 osoba, a danas je odaziv još i veći. Napomenuti ću da broj zainteresiranih za cijepljenje protiv gripe raste iz godine u godinu, što je potvrda jačanja svijesti kod naših građana, posebno onih iz kritičnih skupina. Poručujem našim građanima da i dalje nastave tu dobru praksu, cjepiva ima dovoljno i nema potrebe za brigu i stvaranje gužve kod liječnika opće prakse kao i u Zavodu za javno zdravstvo – rekla nam je dr. Darija Petrovčić epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

GRIPA 1 Custom e1573121554560

– Ukoliko se netko, kome besplatno cjepivo nije osigurano, želi cijepiti, cjepivo može naručiti u bilo kojoj ljekarni ili kod nas u Zavodu. Mi ćemo ga nabaviti i prodati osobi koja ga želi. Cijena cjepiva je 68 kuna, no na tu cijenu treba dodati 5 posto PDV-a te uslugu davanja cjepiva, stoga cijena jedne doze iznosi oko 100 kuna – dodala je dr. Petrovčić i pojasnila kako je ovo cjepivo skuplje od dosadašnjega zbog tog što je novo cjepivo četverovalentno.

– Prvi put riječ je o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone. Četverovalentno cjepivo sadrži četiri podtipa virusa, od kojih su dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B – istaknula je.

Kako doznajemo, na snazi je usmeni dogovor s HZJZ-om koji primarno ima zadatak besplatno cijepiti sve one za koje je cjepivo predviđeno, a ukoliko ostane još doza, cijepiti se mogu i drugi zainteresirani, ali svoju dozu moraju platiti.

PROTIV DEZINFORMACIJA

Zainteresiranost za cijepljenje već nekoliko godina raste.

– Prije sedam ili osam godina krenula je antivakcinalna kampanja. Pokušavala sam se kao liječnica suprotstaviti mišljenju koje je tada kolalo internetom: da cijepljenje nije zdravo ni dobro. Nažalost, na internetu stručno mišljenje i mišljenje nekoga tko nema veze sa zdravstvom ima jednaku težinu. Na taj način široko su se otvorila vrata za dezinformacije kojih je danas mnogo – rekla je doktorica Hajrija Hartman, liječnica primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Virovitica.

GRIPA 4 Custom e1573121569333

– Cijepljenje je dobro jer putem cjepiva unosimo malu količinu virusa smanjene patogenosti, kako ne bi naškodila onome tko prima dozu, a pritom izaziva reakciju stvaranja antitijela koja su potrebna da se tijelo obrani od virusa koji se može pojaviti kasnije. To je određena spremnost organizma da se bori s virusom – rekla je H. Hartman te pojasnila kako na isti način djeluju cjepiva za bilo koje druge bolesti.

– Cjepivo je vrlo revolucionaran medicinski pronalazak, ima takvu snagu i korisnost da ga mogu usporediti s antibiotikom. S cjepivom smo se riješili toliko teških, zaraznih bolesti da toga mnogi nisu svjesni – zaključuje H. Hartman te dodaje kako su nuspojave na cjepivo minimalne u usporedbi s beneficijama koje cjepivo nosi.

– U današnjem svijetu mnogo je ljudi koji imaju razne alergije na biljke, prašinu ili mikrobe, intolerancije na hranu, a sve su to nuspojave. Moguće su nuspojave na sunce, pa se time nitko ne zamara. Nuspojave koje nastaju cijepljenjem gotovo su bezazlene – podcrtala je doktorica Hartman. U većini slučajeva, kaže, riječ je o blagoj temperaturi, bolu u mišićima, nuspojavama koje su prolazne u roku od nekoliko dana i nisu ozbiljne.

Svake godine sve je više onih koji zbog posljedica gripe moraju biti hospitalizirani. Gripu će lako preboljeti netko tko je zdrav, dok kod kronično oboljelih gripa može uzrokovati pogoršanje njihove osnovne bolesti. Lani je zabilježeno nekoliko slučajeva gdje su oboljeli završili čak i na respiratoru, stoga je preporučljivo – cijepiti se.

Velimir Drakulić iz Suhopolja cijepi se godinama

Iako je cjepivo osigurano za sve osobe starije od 65 godina, mnogo je onih koji godišnje cijepljenje u studenome nikako ne propuštaju, bez obzira na godine. Svojim primjerom 83-godišnji Velimir Drakulić iz Suhopolja svjedoči o beneficijama cjepiva.

– Cijepim se otkada cjepivo postoji, ne otkada imam pravo na njega. Primjer slijede i svi moji ukućani koji nikada nisu razmišljali hoće li se cijepiti ili ne. Svjestan sam mogućih nuspojava, ali što je jedna hunjavica naspram upale pluća, koju mogu vrlo lako zaraditi ako sam izložen virusima, a danas se više ne zna gdje ga mogu sve pokupiti – obrazložio je V. Drakulić te dodao kako se kada je cijepljen, osjeća sigurnije.

GRIPA 3 Custom

Cijepe se i zdravstveni djelatnici

U skupinu osoba kojima je osigurano besplatno cjepivo ubrajaju se i zdravstveni djelatnici koji su u neprestanom kontaktu s bolesnicima. Jedan od njih je i Nikola Bešen, koji će se i ove godine cijepiti.

– Protiv gripe se cijepim već sedam godina, otkako sam završio Medicinsku školu i počeo raditi u bolnici. Kada se na vagu stavi sve ono dobro što cjepivo nosi, uopće ne želim razmišljati hoću li se cijepiti ili ne. Odgovor je jasan – rekao je N. Bešen. (www.icv.hr, lmh, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content