Profesori IOŠ Slatina, Vedran Runje i Mark-Kristijan Milaščević, predavači na 21. CARNET-ovoj konferenciji za korisnike u Šibeniku

U Šibeniku se od 6. do 8. studenoga održava CARNET USERS CONFERENCE 2019. za korisnike naziva ”Na granici mogućeg”, na kojoj sudjeluju i profesori Industrijsko-obrtničke škole Slatina Vedran Runje i Mark-Kristijan Milaščević.

Tako su već prvoga dana konferencije profesori IOŠ Slatina održali predavanje na temu ”Praktična nastava-podučavanje istraživanjem” gdje su interaktivnim izlaganjem prikazali primjer dobre prakse kroz projekt izrade CNC tokarilice.

Kroz svoje izlaganje slatinski profesori su dokazali kako se provođenjem projektne nastave u praktičnoj nastavi razvija kreativnost učenika, te da pozicioniranjem učenika u središte nastavnoga procesa pozitivno utječe na njihovu aktivnost i motivaciju. Usvojena znanja i vještine učenicima će omogućiti razvoj komparativnih prednosti pri pozicioniranju na tržištu rada, te postaviti odlične temelje za cjeloživotno učenje. Takav način usvajanja gradiva otvara i dodatne mogućnosti za integraciju nastavnih sadržaja unutar istoga predmeta te korelaciju s drugim, stručnim i općeobrazovnim, nastavnim predmetima.

Svoje izlaganje potkrijepili su i primjerom rada učenika u sklopu takva projekta u četiri koraka:

1. Upoznavanje s projektom, analiza problema, razmjena mišljenja, izrada nacrta i plana rada.
2. Rastavljanje klasične CNC tokarilice, zamjena istrošenih strojnih dijelova, obnova antikorozivne zaštite, izrada strojnih dijelova za konverziju u CNC tokarilicu, izrada nosiva stola s potrebnim zaštitama, spremištima za elektroniku i spremištem za odvajanje strugotine te zaštitnih elemenata koje propisuje zaštita na radu.
3. Ugradnja koračnih motora, senzora, upravljačke jedinice, napajanja, relejskih modula te kalibriranje i programiranje elektronike.
4. Puštanje CNC tokarilice u rad, određivanje početnih karakterističnih točaka. (domovina.net, IOŠ Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content