U organizaciji Udruge voćara, vinogradara i vinara Orahovica održana velika Martinjska zabava, posjetitelje oduševile nagradne igre

blank

Bilo je jedinstveno, posebno, zanimljivo i zabavno, a sve s punim vinskim potpisom. Udruga voćara, vinogradara i vinara Orahovica organizirala je tradicionalnu Martinjsku zabavu koju je sadržajima učinila vrlo posebnom.

Sve je počelo plesom i dobrom kapljicom, a potom se nazočnima u ime Udruge obratio dopredsjednik Josip Matković.

-Evo nakon još jedne uspješne i dobre vinske godine, okupili smo se kako bi naše moštove krstili u mlada vina. Presretan sam što je i ove godine naša zabava privukla velik broj ljudi, a svim svojim kolegama vinarima želim puno uspjeha u nastavku odgajanja svojih vina. Hvala vam svima – rekao je Matković.

Martinjska zabava 16 Custom e1573544105729

Uslijedilo je krštenje vina, poznati orahovački vinski biskup Ivan Grgurić-Grga i ovog puta je na sebi svojstven, duhovit način kroz poslanice i molitve pretresao kompletnu javnu i političku hrvatsku scenu.

-Nema mladog vina bez dobrog vrenja, niti pravog vina bez njegovog krštenja. Kad mošt otkuha i riješi se mušica i muha, spremna je doći do našeg trbuha. Čitanje poslanice o vinu po svetome Martinu, u ono doba u našem podrumu, moštu je svašta bilo na umu. Neće biti ničiji talac pa postao pravi sindikalac. Već jednima u buretu štrajka, jadna li mu sindikalna majka. Koristi svoje bučne momente pa traži veće koeficijente. Nikako da svoje zahtjeve stiša i osnovica da mu bude viša. Velike su njegove želje, ugled’o se on na učitelje – rekao je biskup, a potom i službeno krstio vino:

-Neka ova kapljica vječno kavi naša grla, da nama glava od njega ne puca, ne podriguje se i ne štuca. Božja kapljice ti si dar sa neba zato te obilato piti treba, idi s mirom prosta ti duša neka te narod u slasti kuša – rekao je biskup.

Martinjska zabava 18 Custom

U nastavku zabave održane su dvije iznimno zabavne igre usko povezane s tradicijom ovog kraja.

-Prva igra bila je muški dio nazočnih u kojoj su se tri natjecatelja nadmetali tko će prije pojesti pun tanjur palente s vinom. To je naime, nekada u nekim krajevima u okolici Orahovice bilo tradicionalno jelo i često je bilo na trpezi. U drugoj igri koja je bila za dame, morale su takozvanom cugom ili teglicom u jednom cugu povući što je više moguće vina. Bilo je doista zabavno uz puno smijeha što je bio i cilj – rekao je član Udruge i glavni idejni začetnik igara Stanko Jović.

U muškoj igri pobijedio je Zdravko Belobradić iz Crkvara, a u ženskom Sanja Marić iz Orahovice. Zabavu su pratili Muška pjevačka skupina KUD Crkvari kao biskupski zbor te odličnom glazbom, dvojac Matija Rister i Davor Falamić. Martinjska zabava u Orahovici ponovo se dokazala kao jedinstvena i posebna, a prije svega kao istinski čuvar vina i kulturne baštine ovoga kraja.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”562575″]