Virovitički franjevci za četiri preslatke “samostanske bebe“ traže ljude toplog srca koji će im pružiti sretan dom

Mazni, šareni i znatiželjni mačići četiri su “samostanske bebe” franjevačkog samostana u Virovitici. Župni vikar fra Vedran Kos prije nekoliko dana udomitelje za njih odlučio je potražiti putem društvenih mreža. Nije trebalo dugo da fotografije zaigranih ljubimaca i simpatična poruka koju je objavio na svom društvenom profilu odjeknu u javnosti i pretvori mazna klupka u prave medijske zvijezde.

DRUGO LEGLO

– Da, tražimo im dom, a sve što očekujemo od udomitelja je da imaju toplo srce, da se o njima brinu – otvoreno nam je ispričao fra Vedran, koji kaže kako su za dva mačića udomitelji već pronađeni. Fra Vedran mačićima je napravio pravi luksuzni smještaj u klaustru franjevačkog samostana – kućicu koja je obložena stiroporom, zaštićena od vlage, u kojoj se zaigrani ljubimci mogu ugrijati na slami i u toploj dekici.

vtc crkva 1 Custom

 

– Njihova mama Sofi došetala je prošle jeseni kod nas, sa sinom Žućkom, koji je danas pravi mali lavić. Ostali su kod nas. Imala je još jedno leglo, a te smo mačiće podijelili. Sada je ovo novo leglo. Svaki put mačići su prava atrakcija. Djeca kada dođu na vjeronauk, uživaju u igri, maze ih. A Žućko je već poznat po tome da vjernike dočekuje kada dolaze na misu. Sjedi na svojoj klupi u dvorištu i uživa – govori fra Vedran, koji u šali ističe kako je u samostanu sve podređeno mačićima.

Mališani stari nešto više od mjesec dana još nemaju stalna imena – razmišljali su o Romulu i Remu za tigrastu braću, Blondi za žućkastog, dok je jedina ženka, borbena i snalažljiva maca s točkom na licu, dobila privremeno ime Flekica.

vtc crkva 3 Custom

– Kad je vrijeme za jelo, za izlazak iz klaustra, za izlazak u dvorište, svi smo raspoređeni na zadatak. Jedu što i mi, odnosno kuhanu piletinu, sitno narezanu, za njih specijalitet iz naše kuhinje – kaže fra Vedran koji ističe kako je riječ o pitomim mačićima koji su jako privrženi, pa se i fratrima, ali i djeci i odraslima samo smotaju pod noge.

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

No, mačke nisu jedine životinje u samostanu. Virovitički franjevci imaju pravo malo životinjsko carstvo – u jezercu u manjem dvorištu više je od 20 zlatnih i drugih vrsta ribica, a u ograđenom, velikom dvorištu fra Grgur Blažević dom je omogućio zečevima i kokošima.

vtc crkva 7 Custom

– Fra Marijan Matijaško, koji je prije bio ovdje, napravio je jezerce s ribicama, a i sam jako voli životinje, osobito pse, što i sami vjernici znaju. Fra Grgur nastavio je tu tradiciju suživota sa životinjama. Jedno vrijeme imali smo i ovcu i janjiće, ali zbog zvukova koji su smetali, jer smo ipak u centru grada, morali smo ih udomiti. Danas, uz ovo malo carstvo, u kojem svi slobodno šeću i uživaju, imamo i druge posjetitelje – simpatične ptičice, među kojima i jedna meni neobična vrsta, a koja rado doleti na prozor. Mislim da životinje osjećaju da su ovdje dobrodošle – simpatično kaže fra Vedran, koji ističe kako u budućnosti planiraju nabaviti novog kućnog ljubimca – psa. Dotada, na redu je udom-ljavanje preslatkih mačića i njegovanje uspješnog suživota u kojem na otvorenom izvrsno funkcioniraju i kokoši, zečevi i mace.

vtc crkva 6 Custom

– Mislim da ćemo Sofi dati sterilizirati, a Žućka kastrirati jer je postao jako ljubomoran na maminog ‘dečka’, svako malo se potuče i sve češće kući dolazi s ozbiljnim ozljedama. Mislim da će mu to pomoći da bude mirniji, a mi želimo biti odgovorni vlasnici – ističe fra Vedran koji se nada kako će se za “samostanske bebe”, koje su posebno srcu prirasle restauratoricama iz Zagreba, na kraju pronaći novi, također siguran i topao dom.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc i privatni arhiv)

vtc crkva 2 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content