ZAVRŠNA KONFERENCIJA Energetskom obnovom Područne škole u Milanovcu planirane uštede na grijanju od 61,73 posto

U velikoj vijećnici Grada Virovitice danas (utorak) je održana Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole IBM na adresi 30. svibnja 64, Milanovac“. Riječ je o projektu koji je izradila Razvojna agencija VTA i kojemu je nositelj Grad Virovitica.

Od ukupne vrijednosti 773.253,11 kune 62,51 posto troškova, odnosno 464.983,14 kuna sufinancirano je sredstvima EU. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u sklopu poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Pokrenut je 23. kolovoza prošle godine i prije roka završila ga je tvrtka Roje gradnja iz Vukovara. Završnoj konferenciji nazočili su i Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA sa suradnicima, ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ivica Tomljanović, predstavnici izvođača radova i drugi.

U okviru energetske obnove izmijenjena je fasada, zamijenjena je stolarija na koju je ugrađena zaštita od sunca te je ugrađen plinski kondenzacijski kotao. Uz prijelaz iz energetskog razreda D u energetski razred u B, rezultati projekta uključuju i konkretne uštede na grijanju: za 61,73 posto, kao i smanjenu godišnju primarnu energiju za 53,50 posto te smanjenu godišnju emisiju CO2 za 54,30 posto.

UŠTEDAMA DO NOVIH ULAGANJA

Zadovoljstvo projektom izrazio je Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice. Istaknuo je kako je riječ o nastavku ulaganja u objekte odgoja i obrazovanja kroz period od dvije godine, u kojem su potpuno obnovljeni matična Osnovna škola Ivane Brlić- Mažuranić, te zgrade II, III i IV Dječjeg vrtića Cvrčak.

– Projekti su ukupno vrijedni 18 milijuna kuna. Dio sredstava sufinancirano je od Fonda za energetsku učinkovitost i od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a ostatak vlastitim sredstvima grada Virovitice. Ovo je još jedan projekt energetske obnove koji dokazuje da grad Virovitica stoji iza učenika, njihovih roditelja i nastavnika koji rade u malim područnim školama. Projekt je završen i prije roka moram pohvaliti izvođače radova, tvrtku Roje gradnja iz Vukovara te naglasiti kako vjerujem da ovo nije zadnji projekt energetske obnove javnih zgrada – rekao je pročelnik A. Bjelica.

Ravnatelj škole Ivica Tomljanović istaknuo je da je energetska  obnova omogućila bolju kvalitetu cijelog prostora u kojem je pedesetak učenika sa svojim nastavnicima. – U školi je 48 učenika koji sada imaju obnovljen prostor, a od radova najviše će primijetiti obnovu rasvjete, u kojoj se zaista pokušavaju pratiti standardi 21. stoljeća, a koji, evo, ne isključuju ni područne škole – rekao je I. Tomljanović koji naglašava važnost ušteda. – Sredstva ostvarena ovom obnovom omogućuju nam nastavak ulaganja i preraspodjelu u druge stvari koje su učenicima potrebne, od nastavnih pomagala pa do dizanja standarda obrazovanja – istaknuo je I. Tomljanović. (www.icv.hr)

energetska[g-gallery gid=”565209″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content