Održana završna konferencija projekta ‘Preradović & Csokonai’

U srijedu, 18. prosinca 2019. u tradicijskom parku u mađarskom gradu Čurguj održana je završna konferencija projekta „Preradović & Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“.

Projekt je to koji je Općina Pitomača, u suradnji s razvojnom agencijom Vidra, prijavila na prvi poziv Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska Interreg 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.496.896,74 eura, od čega bespovratna sredstva čine 1.272.362,22 eura. Kao učinak provedbe projekta očekuje se povećanje atraktivnosti prekograničnog područja kroz poboljšanje kulturne infrastrukture i stvaranje zajedničkih regionalnih kulturno-turističkih proizvoda.

Projektni partneri iz Mađarske i Hrvatske predstavili su implementirane aktivnosti i ostvarene rezultate, a konferenciji su prisustvovali šomođski župan Norbert Biro, voditelj zajedničkog tajništva programa Interreg Mađarska-Hrvatska Marton Szucs te programska menadžerica Antonija Bedeniković.

Nazočne je pozdravio domaćin, gradonačelnik Čurguja Janos Fustos, a Općinu Pitomača predstavljao je načelnik Željko Grgačić. Obojica su se složila da Hrvatska i Mađarska imaju višestoljetnu zajedničku povijest te da je ovaj projekt još jedan doprinos zbližavanju dviju zemalja, a najavili su i daljnju suradnju.

Skupu se je obratio i župan Biro koji je izrazio svoje zadovoljstvo ovim projektom te konstatirao kako je najveći problem veće suradnje, jezična barijera, pa je najavio inicijativu kojoj bi se u osnovne škole pograničnih županija uvelo učenje jezika susjeda – mađarskog i hrvatskog.

Nakon završne konferencije, održano je i otvorenje Muzeja Mihalya Viteza Csokonaija, glavne aktivnosti projekta na mađarskoj strani.

Izložbu muzeja predstavila je povjesničarka književnosti Júlia Demeter iz budimpeštanskog muzeja Petőfi, a u njoj posjetitelji mogu dobiti uvid o životu Mihályja Csokonaija Vitéza kroz puno stihova, odjeće i predmeta iz toga vremena. (pitomaca.hr, foto: Grad Čurguj)

[g-gallery gid=”571179″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content