POČELA AKCIJA “MIR I DOBRO” Bliži se vrijeme petardi, roditeljima “raspucanih” maloljetnika prijete velike kazne

Danas, 13. prosinca, započinje provođenje akcije „Mir i dobro“, koja će trajati sve do 8. siječnja 2020. godine. Kao i predhodnih godina svrha provođenja ove tradicionalne akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Ova akcija Ministarstva unutarnjih poslova RH, provodi se od 1993. godine na nivou cijele RH, s ciljem da bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, povećala opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. Kako bi što zvučnije proslavili nadolazeće blagdane i Novu godinu, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava.

Tim povodom u nadolazeće blagdansko vrijeme policija je najavila pojačane kontrole nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava. Obzirom na očekivane i nadolazeće gužve u cestovnom prometu posebnu pozornost posvetit će većoj protočnosti prometa i optimalnoj sigurnosti u prometu prilikom očekivanih zimskih uvjeta na cestama.

Za očekivati je da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg njihova okupljanja, stoga se pozivaju građani na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

– Tijekom proteklih godina uočeno je kako blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava – poručuju iz PU virovitičko-podravske.

Savjetuju građanima da djeci, a ni drugima, ne poklanjaju nešto od čega bi mogli stradati. Pozivaju roditelje da budu uzor svome djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i roditelj koristi.

– Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje. Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi – ističu.

Prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe, kažu iz policije te ističu kako je porekomjerno konzumiranje alkohola čest pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

– Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima. Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju! Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i svečanije – kažu.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstava kategorije F1, F2 i F3.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, amocres za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva kategorije F3 su rakete, fontane, vatrometne kutije, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Tako sukladno navedenom Zakonu pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina, dok se pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca i osobama mlađim od 18 godina, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Za prekršaje uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije mlađih od 18 godina, izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

U Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja uvedena je izmjena u kojoj se navodi da je za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo propisana novčana kazna od 1000 do 3000 kuna. (www.icv.hr, PU VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content