U Tehničkoj školi Virovitica održana četvrta večer matematike i fizike

U četvrtak, 12. prosinca, u Tehničkoj školi Virovitica održana je četvrta Večer matematike i fizike. Organizator Večeri je Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a provele su ga profesorice Vlatka Hižman-Tržić i Terezija Galović-Čubrić.

Večer je zamišljena tako da posjetitelji po volji obilaze radionice i sudjeluju u njihovim aktivnostima. Naši su učenici i gosti otkrivali trikove sa šibicama, zabavili se uz magične kvadrate i križaljke, a mogli su se okušati u izradi originalnih Božićnih čestitki tehnikom string arta. Zagrijavali su svoje moždane vijuge u jednoj od najizazovnijih misaonih igara Hanoi toranj, a u igri „Tko sam ja“ saznali su zanimljivosti o slavnim matematičarima. Sedam ekipa sudjelovalo je u popularnoj igri Escape room rješavajući zadatke koji su bili zadani pomoću QR kodova i tražeći šifru koja otključava kovčežić s nagradom.

U učionici 3 učenici i gosti otkrivali su čudesne zakone fizike uz pokuse dobivanja struje iz krumpira, toka struje kroz tijelo, induciranje napona vrtnjom zavojnice i upoznavanje Teslinog transformatora. Zanimljivo je bilo poigravanje laserom i otkrivanje zakona optike te igra memory o slavnim fizičarima.

– Bila je to večer druženja i otkrivanja zabavne strane matematike i fizike s ukupno 100 sudionika, u najvećem broju učenika naše škole. Sudjelovali su učenici svih struka: elektrotehničari, tehničari za mehatroniku, šumarski i drvodjelski tehničari/dizajneri te medicinske sestre/tehničari. Nadamo se da je večer postigla svoj cilj – popularizaciju matematike i fizike – rekla je profesorica Vlatka Hižman-Tržić. (www.icv.hr, vht)