BRŽE PUTOVANJE VLAKOM U ponedjeljak 3. veljače potpisivanje ugovora za obnovu željezničke pruge od Virovitice do Pitomače

HŽ Infrastruktura je u planu investicija 2020. – 2024. osigurala 449 mil. kn za obnovu tri dionice na pruzi Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Dalj koja je važna za regionalni promet spajajući sjeverozapadnu, sjeveroistočnu i središnju Hrvatsku. Radi se o dionicama: 1. Virovitica – Pitomača – 21 km; 2. Pitomača – Virje – 22 km; 3. Virje – Koprivnica – 20 km.

U ponedjeljak, 3. veljače, u 12,00 sati, u Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića, Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, potpisat će se ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Swietelsky, za radove na prvoj dionici, Virovitica – Pitomača. Predviđeno trajanje radova iznosi 18 mjeseci. Ukupna vrijednost ove dionice iznosit će 170 milijuna kuna (bez PDV-a). Projekt se financira iz komercijalnog kredita s državnim jamstvom.

Obnovom će biti obuhvaćena zamjena materijala nosive konstrukcije trupa pruge, zamjena materijala kolosiječne rešetke novom, uređenje sustava odvodnje te usklađenje signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. U sklopu obnove bit će uređene površine za prihvat putnika u stajalištu Virovitica Grad, kolodvoru Špišić Bukovica, stajalištu Vukosavljevica te u kolodvoru Pitomača.

U sva četiri spomenuta službena mjesta izgradit će se bočni peroni duljine 160 m i visine 55 cm. Također, uređivat će se 22 željezničko-cestovna prijelaza te će na svim prijelazima biti ugrađena sintetička podložna konstrukcija i uredit će se prilazne rampe. Radovi će se izvoditi modernim postrojenjima velikog učinka, što će osigurati to da dionicom za vrijeme izvođenja radova u intervalima teče promet. Nakon završetka radova dionicom će prometovati vlakovi brzinom od 100 km/h, što će u odnosu na sadašnju brzinu od 80 km/h skratiti putovanje i učiniti ga sigurnijim. (www.vpz.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content