FOTO Tradicionalni način pripreme mesa i ove godine prikazan na četvrtom “Slavonskom kolinju” u Čađavici

U petak, 24. siječnja, u Čađavici je održana četvrta, sada već tradicionalna cjelodnevna manifestacija Slavonsko kolinje. U domu Lovačke udruge “Sokol” i dvorištu doma okupilo se četrdesetak mještana, članova udruga, općinskih vijećnika i gostiju.

Nakon vaganja svinje, započelo se s radom pod budnim okom načelnika općine Čađavica Mirka Rončevića.

– Nekad je svako domaćinstvo imalo svoje kolinje, ali u posljednje vrijeme globalizacija je učinila svoje i takvih poslova i običaja u selima sve je manje, a sve više obitelji meso kupuje u trgovačkim centrima. Mi smo htjeli sačuvati tradicionalni način pripreme mesa, jer želimo da pripadnici mlađe generacije vide kako se taj posao može kvalitetno obaviti kod kuće. Najveći dio poslova na kolinju obavlja se vani, pa smo čekali pogodno vrijeme, a bilo bi nam draže da smo imali snijega, jer bismo tada imali pravi zimski ugođaj, upravo primjeren tom poslu – kazao nam je općinski načelnik Mirko Rončević.

m IMG 4186 Custom

Cijeli posao detaljno je obavljen kako je i planirano, svatko je znao što treba raditi i gdje mu je mjesto. Zahvaljujući velikom broju iskusnih članova udruga sa čađavačkog područja koji dobro znaju što i kako treba raditi, dobroj organizaciji i podjeli poslova, bravac od 305 kilograma brzo je pretvoren u mesne prerađevine. Dok je jedna ekipa rezala slaninu, druga je odvajala i mljela meso, članice KUD-a Podravina ispekle su i poslužile jetrica s bijelim lukom, tradicionalni doručak za svako kolinje u Slavoniji, kao i kolače. Uslijedilo je topljenje masti, pripremanje smjese i nadijevanje kobasica, a potom su zgotovljene i krvavice.

Ove godine na čađavačkom kolinju bili su i predstavnici Virovitičko-podravske županije, zamjenik župana Marijo Klement i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, kao gosti, ali i kao aktivni sudionici.

m IMG 4133 Custom

Kao i prošle godine, tako i ove jedan dio mesa podijelit će se potrebitima i osnovnoj školi.

– Jedan, manji dio mesa potroši se na dan kolinja, jer u toj manifestaciji sudjeluje doista velik broj ljudi, a sve preostalo, također, ima svoju namjenu. Najveći dio podijelit ćemo potrebitima s područja općine Čađavica kroz projekt Zaželi općine Čađavica. Dio ćemo ostaviti za sudjelovanje na sajmu Viroexpo ove godine u Virovitici, da se tamo istopi dio čvaraka i da se i tamo napravi kotlovina, a jedan dio završit će i u kuhinji Osnovne škole Davorina Trstenjaka u Čađavici. Sve to radimo da pokažemo Slavoniji naše stare običaje – zaključio je razgovor načelnik Rončević.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”576324″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content