Maratonci udruge „Glasnici istine“ trče već sedmu godinu za redom: Otkrili kakvi su im planovi ove godine

Maratonci Damir Černić i Ivan Nikolić iz Osijeka, Zlatko Milošević iz Nove Bukovice, Ivan Benković i Miroslav Milovuković iz Orahovice te predsjednik udruge Pavo Tutenov iz Slatine pokrenuli su 2013. godine osnivanje udruge pod nazivom “Glasnici istine – hrvatski maratonci”. Ovu udrugu čine maratonci koji već godinama sudjeluju u memorijalnim maratonima posvećenima Domovinskom ratu, a glavni razlozi za osnivanje udruge bili su očuvanje digniteta Domovinskog rata, promicanje istine o Domovinskom ratu i obilježavanje obljetnica ratnih događanja u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Skoro 7 godina poslije ova udruga je vrlo aktivna, a skoro da i nema događaja vezanog uz Domovinski rat u kojem „glasnici“ ne sudjeluju. Zadnji od njih bilo je i 16. siječnja na 7. memorijalnoj utrci Pakrac – Bučje zvanoj „Stazom mučeništva“.

-Pred nama je vrlo ambiciozan plan i ove godine – rekao je Pavo Tutenov napomenuvši da ih prvi maraton čeka već 1. veljače.

cerić 2019 1 Custom e1570091838815
foto: Glasnici istine

-Radi se o memorijalnom maratonu Islam Latinski – Novigrad koji je posvećen vojno redarstvenoj operaciji „Maslenica“, u sjećanje na 1993. godinu kada je ovom operacijom oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik i u kojoj su sudjelovali hrvatski branitelji i iz Virovitičko-podravske županije i na kojem „Glasnici istine“ sudjeluju već sedmu godinu za redom. Već 18. veljače odlazimo u Sibinj gdje trčimo maraton u povodu sjećanja na Sibinjske žrtve, odnosno onima koji su stradali u Domovinskom ratu na području te općine kod Slavonskog Broda. Osim toga naša udruga organizator je niza memorijalnih maratona na području Virovitičko-podravske županije, ali i šire, tako da godišnje imaju oko 35 sudjelovanja na maratonima i od toga oko 20 organizacija – napomenuo je Pavo Tutenov te izdvojio jedan od njih na kojeg su „glasnici“ vrlo ponosni.

baranja 2018 3 Custom
facebook, Glasnici istine

– Radi se o memorijalnom maratonu Čavoglave – Knin koji od 2015. godine organiziramo u povodu vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Čast nam je da smo organizatori i sudionici ovog maratona kao sjećanja na sve one koji su oslobodili ovaj prostor od neprijatelja, tim više što su u ovoj operaciji koja je značila pobjedu hrvatskog naroda, sudjelovali i bojovnici iz Virovitičko-podravske županije – rekao nam je predsjednik udruge „Glasnici istine“ VPŽ Pavo Tutenov. (www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content