VIROVITICA JE GRAD SPORTA – UZ ZATVORENE, IMA I 29 VANJSKIH SPORTSKIH TERENA Svaki deseti Virovitičanin aktivno se bavi sportom

Tereni za košarku, rukomet, nogomet, tenis, stolni tenis, badminton, borilačke športove te prostor za rekreaciju, sportske dvorane i staze – sve to čini Viroviticu pravim gradom sporta. Prema posljednjim podatcima, registriranih sportaša prošle godine bilo je 1491, kao i 591 neregistriran sportaš na području grada, čime se dolazi do brojke od sveukupno 2082 sportaša u Virovitici. Ako uzmemo u obzir da Virovitica prema posljednjem popisu stanovništva ima oko 21 000 stanovnika, tada možemo reći kako se aktivnim sportom bavi svaki deseti Virovitičanin. Rekreativaca pak, koji nisu uključeni u ovu statistiku, procjenjuju u Gradskoj upravi, ima bar još toliko.

vegeskaMODERNIZIRATI SVA SPORTSKA IGRALIŠTA

– Ako uzmemo u obzir broj stanovnika, grad Virovitica svrstava se među rekordere po broju natkrivenih prostora za sport i rekreaciju. Imamo devet zatvorenih sportskih objekata te šest javnih sportskih građevina uz prostore koji se koriste za sportske i rekreativne aktivnosti. Čak je 29 vanj-skih sportskih terena koji uključuju nogometna, rukometna, košarkaška, teniska igrališta, boćališta, karting staze, atletsku stazu i drugo. Zato Virovitica postaje preteča sporta ovog dijela Hrvatske. Imamo sportaše, imamo sportske objekte i cilj nam je modernizirati sva sportska igrališta, staviti im odgovarajuće sportske podloge, kako bismo djeci omogućili da što više borave na svježem zraku. Tek kad su vremenski uvjeti lošiji, onda da presele u dvorane – ističe gradonačelnik Ivica Kirin koji kaže kako s ponosom može reći da je Virovitica postala grad za sport tijekom cijele godine.

IMG 20200129 111307 CustomPrema podatcima Sportske zajednice Grada Virovitice, lani je iz proračuna za sport izdvojen 2,1 milijun kuna. Građanima je na raspolaganju, uz dvoranu Tehničke škole (čija je energetska obnova u tijeku), dvoranu Gimnazije Petra Preradovića Virovitica te Sportsku dvoranu Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, i nova sportska dvorana katoličkih škola u Virovitici, kao i popularna hala Viroexpo, koja je poslužila kao teren za desetak različitih vrsta sportova na više od pet tisuća „kvadrata“.

MULTIFUNKCIONALNA NOVA DVORANA

dvoranaOno što predstavlja najznačajnije ulaganje u gradski sport je svakako i nova, trodijelna sportska dvorana, koju će od proljeća koristiti Osnovna škola Vladimir Nazor, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, kao i Učenički dom Virovitica. Riječ je o projektu vrijednom više od 32 milijuna kuna, u kojem Grad Virovitica sudjeluje s devet milijuna kuna iz svog proračuna i koji će klubovima, rekreativcima, ali i svima onima koji organiziraju manifestacije s velikim brojem ljudi omogućiti kvalitetan i moderan prostor i suvremenu opremu za svoje sportske, kulturne i zabavne potrebe. Jer, kao što je svima dobro poznato, multifunkcionalna sportska dvorana za ružnog vremena, osim za utakmice i turnire, jako dobro posluži i kao mjesto za manifestacije poput maskenbala, koncerata, nastupe, izložbe (npr. malih životinja), svečanosti, skupove…

dvorana2Što, dakle, zapravo, donosi nova dvorana?

– U toj dvorani bit će tzv. spuštenih koševa. Oni su vrlo bitni za mlađu kategoriju uzrasta košarkaša i uvelike će pomoći mlađim ekipama na treninzima, kao i učenicima od prvog razreda pa sve do srednjoškolaca. To stvara nove pretpostavke da Virovitica, osim rukometa i tradicionalnog nogometa, može postati i centar košarke u ovom dijelu Hrvatske jer će je uz školarce najviše koristiti košarkaši, gdje kroz dva kluba, muški i ženski, imamo registrirano preko 150 korisnika svih uzrasta. Osim košarkaša i učenika, naravno da će je koristiti i drugi sportaši i rekreativci te će kao multifunkcio-nalna dvorana imati svoju svrhu tijekom cijele godine – smatra I. Kirin koji ističe kako je riječ o novih 30 sati tjedno za raspolaganju za sportske i druge događaje.

hodnik dvoranaNAJISPLATIVIJE ULAGANJE

Nova dvorana predstavlja sadržaj koji druge dvorane nemaju – čak četiri grupe svlačionica sa sanitarijama, trim kabinet, nastavničke kabinete i foajee za vanjske gledatelje. Fizički je spojena s dvjema školama te ima i vanjsko igralište s tribinama za manje sportske događaje i manifestacije. Tribine u samoj dvorani mogu primiti oko 800 gledatelja, a energetski učinkovita gradnja omogućit će značajne uštede tijekom korištenja. Na upit kada se može očekivati otvorenje, I. Kirin ističe kako su radovi u završnoj fazi te se s cjelo-kupnim opremanjem njihov završetak očekuje kroz dva mjeseca. U tijeku je i gradnja pratećeg trga, koji se nalazi između OŠ Vladimir Nazor, nove dvorane i Učeničkog doma, u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna.

trg– Najvažnija je stvar da ćemo konstantno ulagati upravo u djecu i mlade, u sport jer je to najisplativije ulaganje u samu budućnost. Zato i dalje potičem sve građane koji se aktivno, kroz klubove, ili samo rekreativno bave sportom da nastave tu dobru naviku jer je ona briga za zdravlje, ona je najbolji primjer vlastitoj djeci, ali i drugima. Bavljenje sportom je i potpora lokalnoj zajednici, pa i gospodarstvu grada. Ovim putem, uz potporu svakom sportašu, zahvaljujem i svim trenerima i volonterima u sportu, koji svoje znanje i vrijeme izdvajaju za druge, kao i svima koji na bilo koji način pomažu sportu i klubovima, kao što su tvrtke, udruge i društva – zaključuje I. Kirin. (www.icv.hr, mlo, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content