KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Dr. Miroslav Venus: 80 posto oboljelih razvit će tek blage simptome, pozivamo sve građane da surađuju s liječnicima

Informacija da je koronavirus stigao u Hrvatsku bila je dovoljna da izazove zabrinutost u javnosti, a mnoge građane i pokrene na akciju. U samo dva dana u Virovitici su razgrabljene sve maske u ljekarnama i centrima, a počela je i kupovina dezinfekcijskih sredstava za ruke. Ujedno, mnogi su krenuli u veću nabavu prehrambenih namirnica, zbog medijskih natpisa, ali i prizora iz susjedne Italije, u kojoj je zbog koronavirusa u karanteni desetak gradova, a police trgovina prazne.

Da je situacija u Hrvatskoj zasad daleko od tog scenarija, ističe dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“, ujedno i član županijskog Stožera civilne zaštite, iskusni epidemiolog i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

POVEZANOST S MJESTOM ILI OBOLJELIM PACIJENTOM

– Iako je koronavirus stigao u Hrvatsku, moramo naglasiti kako nema mjesta panici. Po svim pokazateljima, koronavirus izaziva simptome slične sezonskoj gripi, a čak 80 posto oboljelih prođe bez ikakvih posljedica, odnosno, tek s blagim simptomima – objašnjava dr. Venus. Kao i kod sezonske gripe, osjetljivija populacija ljudi su stariji i kronični pacijenti. – Kao što je za pacijente koji boluju od maligne bolesti, nereguliranog dijabetesa ili kronično- opstruktivne bolesti pluća sezonska gripa opasnija nego za ostale, tako je i koronavirus za njih opasniji. Za zdrave ljude, koji imaju normalan imunitet, riječ je o virusnom oboljenju kojeg će mnogi, recimo to slikovito, ‘prohodati’ – kaže dr. Miroslav Venus.

Kineski slučaj, koji je zbog broja oboljelih i trajanja koronavirusa možda najbolji primjer za analizu stvarne opasnosti, pokazuje pak kako su najugroženija skupina osobe starije od 70 godina. U Kini, koja je žarište epidemije, stopa smrtnosti za oboljele ispod 50 godina je 0,5 posto, za oboljele ispod 70 godina smrtnost je 8 posto, a najveća, od 14,8 posto je za one starije od 80 godina.

SUSTAV PRAĆENJA

Budući da se Hrvatska u ovom trenu nalazi u trenutku u kojem je sezonska gripa moguće na svom vrhuncu, a početni simptomi bolesti jednaki su kao i kod koronavirusa, postavlja se pitanje kako razlikovati jednu bolest od druge.

– Kao prvo, postavlja se pitanje je li osoba bila na području koje je zahvaćeno koronavirusom, u kontaktu s oboljelom osobom, kao i to je li cijepljena protiv gripe. Važan je, dakle, taj epidemiološki podatak – može li se osoba povezati s mjestom ili drugim oboljelim, a kako bi se svako curenje nosa, upala grla i temperatura pripisale običnoj sezonskoj gripi, koja je u jeku, a ne nužno koronavirusu – naglašava dr. Venus.

Oni pak koji jesu bili na području Italije ili drugih zemalja u kojima je potvrđen koronavirus, na graničnom prijelazu pri ulazu u Hrvatsku trebaju reći gdje su točno boravili. Tako će ući u svojevrstan sustav praćenja. Važno je pritom naglasiti da je riječ o osobi koja je zdrava i nema nikakve simptome. Osoba će, kaže dr. Venus, potom od granične sanitarne inspekcije dobiti uputnicu, s kojom će slobodno otići kući, ali se odmah mora javiti svom nadležnom epidemiologu.

OSTATI KOD KUĆE I JAVITI SE LIJEČNIKU

– On će tada procijeniti stanje. Ako je osoba zdrava i bez ikakvih simptoma, ostat će kod kuće, pratiti svoje zdravlje i redovno se javljati nadležnom epidemiologu. Riječ je o periodu inkubacije od dva tjedna u kojem svaki dan treba javiti svoje stanje i pritom biti u samoizolaciji, dakle, ne ići na posao.

U ovom trenu na području naše županije pod nadzorom je desetak osoba. Većina su profesionalni vozači kamiona koji su samo prošli zaraženim područjem u Italiji, no moraju biti u samoizolaciji dok ne prođe period od 14 dana. Otvorili su bolovanje, a imaju pravo na isplatu pune plaće i to putem naknade na teret sredstava HZZO-a- objašnjava dr. Venus, koji kaže kako su se građani koji su u samoizolaciji epidemiologu javili nakon dobivanja uputnice na granici, ali dio njih se javio i samonicijativno.

Riječ je dakle o ljudima koji nisu zaraženi, ali zbog mjera opreza koje su na snazi, moraju poštovati proceduru.

Pohvaljuje savjesnost onih su se javili sami, iako ih, kaže, na granici nisu pitali niti evidentirali kao putnike iz zaraženih područja u Italiji, ali su oni sami, sukladno cjelokupnoj situaciji, postupili prema preporukama i tako pokazali odgovornost ne samo za svoje zdravlje, nego i za svoju obitelj, ukućane, kolege…

KAKO PROVESTI SAMOIZOLACIJU?

Što se samoizolacije tiče, dr. Venus objašnjava da je u tom periodu od 14 dana preporučljivo da osoba sama boravi u svojoj sobi te da, ako je moguće, izbjegava bliski kontakt s ukućanima, odnosno kontakt koji uključuje ljubljenje, grljenje te da obavezno redovito pere ruke. Svjetske smjernice govore o krugu od jednog metra, koji se uzima kao prostor u kojem je zaražena osoba, recimo to tako, najopasnija za osobu pored sebe. Budući da se virus širi kapljičnim putem, preporuka je zato da se izbjegava bliski kontakt, koliko je god moguće.

Bilo bi dobro, kaže naš sugovornik, da potencijalno zaražena osoba u kućanstvu za to vrijeme koristi poseban sanitarni čvor, a ako to nije moguće, da se redovno pazi na urednost i higijenu prostora, odnosno da se isti ne koristi odmah nakon potencijalno zaraženog.

Ako se pak razviju simptomi unutar 14 dana, koliko je osoba u samoizolaciji i pod nadzorom, također će ostati ostaje kod kuće, no tada će proći sustav točnog testiranja na koronavirus te će se postupiti sukladno protokolu: prevesti u Opću bolnicu u Viroviticu ili u nadležnu kliniku u Zagreb.

-Moram naglasiti kako je u cijeloj ovoj situaciji najvažnije da građani surađuju s liječnicima i ne stvaraju paniku jer za nju nema potrebe – ističe dr. Venus. Ponavlja da se kod sezonske gripe također preporučuje ostati doma i liječnika kontaktirati telefonom, kako bi se izbjeglo širenje bolesti na druge.

U slučaju sumnje na koronavirus, županijski Zavod za javno zdravstvo Sv. Rok upućuje pacijente da se jave telefonom svom liječniku obiteljske medicine ili epidemiologu na broj mobitela: 098/465944 i 098/465945, gdje će, kažu, dobiti sve potrebne upute.

– Razumljiv je strah od koronavirusa, koji je nova, pametna vrsta virusa, ali moramo reći kako zaista nije riječ o novoj kugi ili Španjolskoj gripi. Živimo u modernom svijetu, gdje je razina zdravstvenog standarda ipak visoka, što također utječe na širenje bolesti, a koju se u velikoj mjeri može prevenirati adekvatnom brigom o higijeni i zdravlju – ističe dr. Venus. Detaljnije upute vezane uz rad institucija, škola, vrtića, kao i pitanje eventualnih karantena gradova ili regija zbog koronavirusa – sve će se to naći dnevnom redu nacionalnog Stožera civilne zaštite, kaže dr. Venus, a kako bi se, prateći situaciju iz dana u dan, ponudile najbolja rješenja, a pacijentima omogućio što brži oporavak.

corona

STATISTIKA POKAZUJE

Tek za 5 posto oboljelih bolest je kritična, 80 posto prođe tek s blagim simptomima

Iako javnost pokazuje veliku zabrinutost zbog koronavirusa, epidemiolozi, liječnici i stručnjaci apeliraju da se ne stvara panika, nego se bolesti pristupa kao i običnoj sezonskoj gripi. Mediji su dosad najčešće izvještavali o broju oboljelih i umrlih, no činjenica je da brojke govore kako je riječ o prolaznoj bolesti koja je za većinu bezopasna.

Dakle, brojke na svjetskoj razini govore sljedeće:
– za 80 posto oboljelih riječ je o blagom oboljenju, koje prođe bez ikakvih posljedica
– oko 14 posto oboljelih razvije ozbiljnije simptome
– tek za oko 5 pet posto oboljelih bolest je kritična (u tu skupinu pripadaju kronično bolesne starije osobe, osobe koje boluju od malignih bolesti, nereguliranog dijabetesa, kronično-opstruktivne bolesti pluća i sl.).

ŠTO POKAZUJE PRIMJER IZ KINE U KOJOJ KORONAVIRUS NAJDUŽE TRAJE?

Za oboljele ispod 50 godina stopa smrtnosti je 0,5 posto.
Za oboljele ispod 70 godina smrtnost je 8 posto.
Za oboljele iznad 80 godina stopa smrtnosti je 14,8 posto.

STRUČNJACI SAVJETUJU DA MASKE KORISTE SAMO OBOLJELI I TO ZATO DA NE ZARAZE DRUGE

Najbolja zaštita je održavanje osobne higijene i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom

Iako se u samo nekoliko dana u Hrvatskoj stvorila panika zbog koronavirusa, pa su gotovo preko noći razgrabljene sve maske, stručnjaci upozoravaju kako one za zdrave osobe ne predstavljaju nikakvu zaštitu.

– Za zdravu osobu je maska bespotrebna, a u nekim situacijama može biti i kontraproduktivna – kaže dr. Miroslav Venus, objašnjavajući da se prilikom korištenja maske stvara vlažan zrak koji utječe na to da maska promijeni svoju strukturu i poroznost. Tako manje molekule, kao što su virusi, zapravo lakše dođu u kontakt s osobom, ako ista koristi masku, a primjerice, priča s oboljelim, od kojeg se i želi zaštititi.

istock 467706864 Custom

– Ne samo da se možemo zaraziti kontaktom osobe s nekim respiratornim bolestima, već i nečistim rukama. Ljudi, nažalost, ne peru ruke na ispravan način, a dio njih ih ne pere uopće. Puno kvalitetnija zaštita od koronavirusa je dakle održavanje osobne higijene i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom – savjetuje dr. Venus. U slučaju da ste na putu i ne možete odmah oprati ruke, preporučljivo je koristiti sredstva za dezinfekciju ruku koja su dosad pokazala visok nivo zaštite, kaže ovaj iskusni epidemiolog.

A što onda s maskama koje su građani već kupili?

-Maska pomaže ako ste već oboljeli od sezonske gripe ili koronavirusa, da spriječite ili smanjite rasipanje eventualnih uzročnika ove bolesti na druge. One, dakle, služe tome da zaštite druge, a ne vas – zaključuje dr. Venus. (www.icv.hr, mlo, vb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content