NEZAPAMĆENO NEVRIJEME U VIROVITICI I OKOLICI Olujni vjetar rušio drveće, lomio grane i “skidao“ crijepove s krovova

Jak vjetar koji je u ponedjeljak zahvatio Virovitičko-podravsku županiju iza sebe je ostavio veliku štetu. Olujni, a ponegdje i orkanski udari jugozapadnjaka rušili su stabla, prometne znakove, „skidali“ crijepove s krovova, kidali dalekovode i dijelove fasada. Srećom, ovi ekstremni uvjeti nisu trajali dugo. U večernjim satima vjetar je počeo slabjeti. Glavnina udara bila je između 12 i 13 sati, kada je puhao jačinom do čak 110 kilometara na sat.

SMREKE NAJVIŠE STRADALE

Operateri Županijskog centra 112 Virovitica u ponedjeljak su zaprimili više od stotinu poziva građana, a samo na području grada Virovitice vatrogasci su imali više od 30 intervencija. Najveći dio odnosio se na prijave srušenih stabala, što je ponovno u prvi plan stavilo pitanje sigurnosti građana, posebice najmlađih. Naime, vjetar je srušio stablo tik uz Područnu školu u Milanovcu, jedno je palo u blizini Katoličke osnovne škole u Virovitici. Samo nekoliko centimetara od dječjih ljuljački jedno je stablo palo na igralište na Trgu Krste Frankopana.

IMG 319ae2d2d438bb33d364b59b7a0eca9c V

U sva tri slučaja riječ je o smrekama, koje su zaista mogle ugroziti živote najmlađih. Velika smreka pala je i na ogradu obiteljske kuće u Ulici Junija Palmotića i tako „za dlaku“ promašila samu kuću. Stanovnici te ulice godinama upozoravaju na ovu opasnost budući da su stabla u drvoredu dosegla visinu od 20-ak metara.

– Za vrijeme svake oluje strahujemo od pada smreka na naše kuće i u dvorišta, a sada se to i dogodilo. Srećom, nije pala na kuću, već samo na ogradu. No, ovo najbolje pokazuje koliku nam opasnost predstavljaju – rekla je vlasnica kuće na čiju je ogradu pala smreka.
Iz Grada Virovitice nam kažu kako imaju u planu uređenje Palmotićeve ulice odmah nakon uređenja Ulice Kralja Petra Krešimira za koju je naručena projektna dokumentacija te je u tijeku priprema financijskog plana.

IMG 77a69d569fae4cec507a49769bb3598a V

– Prije uređenja samog drvoreda u Palmotićevoj ulici zatražit ćemo suglasnost svih stanovnika te ulice preko Mjesnog odbora, u pisanom obliku, kako opet ne bi bilo prozivki u javnosti da Grad devastira javne površine bez opravdanog razloga ili mimo volje stanovnika koji tamo stanuju – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, podsjećajući na podijeljene stavove građana zbog rušenja stabala prilikom revitalizacije Gradskog parka u sklopu projekta obnove Dvorca Pejačević.

No, dok je čitavom okolicom vjetar rušio stabla, revitalizirani Gradski park ostao je netaknut. Sva stabla izdržala su olujne udare vjetra. Postavlja se pitanje kako bi oluja utjecala na „stari park“. I stručnjaci šumarske struke, kao i brojni građani koji su ovih dana komentirali nevrijeme, mišljenja su da bi vjetar zacijelo stvorio ogromnu štetu ne samo po drveće, nego i okoliš, ali i automobile, pa i zgrade zbog grana koje bi se odlomile s krošnji. Jedan od sličnih primjera je park u Koriji, gdje je vjetar srušio brojna stabla koja su prilikom pada razbila prozore i oštetila zgradu Društvenog doma i srušila spomenik koji se nalazi u sklopu parka.

IMG 49b405ea9523a97ae972e03ba294ba39 V

SRUŠILO TREĆINU STABALA

– Na štetama u neuređenom parku u Koriji vidljivo je koliko je revitalizacija potrebna. Ondje je uslijed olujnog vjetra srušena trećina stabala, za razliku od revitaliziranog Gradskog parka u kojem nije bilo nikakve štete na stablima. Revitalizacija i sanacija stabala sustavno će se provoditi na području cijelog grada te će se sva oštećena, potencijalno opasna stabla, koja mogu ugroziti ljudski život ili prouzročiti materijalnu štetu na objektima, zamijeniti novim, velikim sadnicama – istaknuo je gradonačelnik.

Na opasnost od starih stabala upozorava i struka. Prema riječima hortikulturno-pejzažne tehničarke i voditeljice održavanja zelenih površina tvrtke Flora VTC Nedjeljke Županić, važno je prevenirati ovakve situacije.

– Svi moramo biti svjesni opasnosti starih stabala, stoga Grad Virovitica i tvrtka Flora VTC konstantno ulažu u nove, mlade drvorede, što će nastaviti i dalje, upravo kako bi izbjegli ovakve situacije. Moramo staviti sigurnost naših građana, njihove imovine, svih šetača i sudionika u prometu na prvo mjesto – rekla je te istaknula kako je velik broj stradalih stabala zapravo neplanski sađen, posebice kada je riječ o smrekama, a koje su u ponedjeljak najviše stradavale.

84759329 2592728897634556 7695206141608853504 n
Foto: S. Ključec

– S obzirom na to da smo ravničarski kraj, bolja opcija je sadnja listopadnog drveća i drveća koje nema tako intenzivan rast. U prošlosti se neplanski sadilo i posljedice toga vidjeli smo u ponedjeljak, ali veliki problem je i neodržavanje jer biljku nije dovoljno samo posaditi, već ju treba redovno orezivati, brinuti se o njoj, kako bi bila onakva kakvu ju želimo. Jedan od razloga rušenja stabala je i tlo u koje se drveće sadilo jer se radi o nasipavanim terenima, zelenim površinama i nogostupima i biljka se nema za što prihvatiti u ovakvim slučajevima – objašnjava N. Županić.

ŠTETU ĆE NADOKNADITI

U prilog važnosti uređenja parkova i rušenja starih i bolesnih stabala ide i izostanak štete u Malom parku u Virovitici, koji je također revitaliziran, tvrdi gradonačelnik Kirin.

– Sada je svaki komentar suvišan. Struka je bila ta koja je ocijenila da su pojedina stabla oštećena od bolesti, neodržavanja i starosti postala potencijalno opasna za ljude te su stoga morala biti uklonjena, bez obzira što takvi postupci često izazivaju kritike i prozivke pojedinih građana koji također trebaju uzeti u obzir da se srušena stabla zamjenjuju sadnicama novih stabala – rekao je gradonačelnik i naglasio kako je Grad prošle godine posadio 600 novih sadnica u nove drvorede na gradskim ulicama. Na području šireg centra posađeno je oko 50 sadnica većih dimenzija, a takvu će praksu, kaže, nastaviti i dalje.
Dok su stabla u Gradskom parku izborila bitku s olujnim udarima vjetra, drveni luk na jednom od mostova, takozvanom „portalu“ nije bio te sreće.

IMG c97046097d479c667b784c1847d459ff V

– Šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a u tijeku su razgovori da se isti luk što prije obnovi i plati iz police osiguranja, kao i ostale štete na javnim površinama diljem grada, uključujući sam Gradski park i dvorac koji su u samom centru – rekao je Kirin te dodao kako će šteta prouzročena na privatnoj imovini uslijed pada predmeta s javne površine i objekata koji su u vlasništvu Grada Virovitice (npr. stabla, grane, crijepovi s gradskih objekata) građanima biti nadoknađena.

– Potrebno je što prije javiti se u Grad Viroviticu, u Upravni odjel za financije i gospodarstvo i podnijeti odštetni zahtjev te dokumentirati štetu. S druge strane, oštećenja koja su nastala na privatnoj imovini od vjetra po našim saznanjima nisu nigdje narušila uvjete stanovanja i nisu takve naravi da bi Grad morao intervenirati i financijski pomoći kod sanacije istih – rekao je Kirin. (www.icv.hr, ml; bg)

IMG 8989c7770532ec0460f4956f35865bf2 V

[g-gallery gid=”579203″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content