Projekt budućnosti koji čuva prošlost: U orahovačkoj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić dan posvetili glagoljici

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić provela je svoj projektni dan odličnom i korisnom idejom kako za učenika tako i za sve učitelje. Naime, na ideju ravnateljice Maje Škraba, ovogodišnja tema projektnog dana bila je glagoljica. Svi razredni odjeli na svoj su način obradili ovu temu te svoje uratke pokazali na završnoj priredbi u holu škole.

-Prigodom Dana hrvatske glagoljice 22. veljače smo pripremili naš projektni dan. Ovu temu u našoj školi smatramo iznimno važnom jer kulturu i tradiciju jednog naroda najbolje možemo prepoznati kroz jezik i pismo, a naše hrvatsko pismo je glagoljica. Ovaj je naš skromni dodatak čuvanju glagoljice jer definitivno danas mlađe generacije slabo poznaju i slabo se služe njome. Nekako mi je želja kad bi se barem svaki učenik znao makar potpisati na glagoljici, to bi već bio veliki korak naprijed. Nadam se da je ovaj projekt uvjerio učenike, a i nas odrasle kolika je važnost ovog našeg starog hrvatskog pisma jer svi su zajedno puno radili, najprije su učitelji morali puno naučiti kako bi sve to prenijeli učenicima, a krajnji rezultat bio je doista odličan – rekla je ravnateljica Maja Škraba.

2302projektglagoljica 4

Na završnoj priredbi glagoljica je uistinu prikazana na svemoguće načine, bilo je tu slovarice od glagoljice, drvenih privjesaka u obliku slova glagoljice, glagoljice na paprenjacima, stripova, zemljopisnih karti, kemijsko pismo, platnenih torbi, važne ličnosti opisane su na glagoljici, zavjetna molitva, ukrasi, a u cilju poveznice budućnosti i prošlosti razredni odjel matematike izradio je fotografije poznatih ličnosti i njihove izjave na glagoljici s QR kodom. Kada se mobitelom kod skenira, na ekranu se poznate izjave pojave na latinici.

Svaki uradak predstavili su sami učenici pojašnjavajući način rada i pravi smisao konačnog rezultata i ono što je najvažnije, prelijepo je bilo vidjeti s koliko su učenici ushićenja, volje i želje prezentirali cijelu priču. Poseban štih ovoj priči dao je mural u holu škole gdje je na velikom zidu glagoljicom oslikano ime škole ”IBM”, a također učenici i učiteljice Područne škole Nova Jošava od plastičnih su čepova izradili na glagoljici natpis ”PŠ Nova Jošava”.

2302projektglagoljica 6

-Za oslikavanje nam je veliki motiv dao Ekonomski fakultet Osijek i profesorica Jasna Horvat te njihova nadaleko poznata Aula glagoljice. Mi smo napravili prvi korak tog oslikavanja, a cilj je da djeca u ovoj školi odrastaju uz glagoljicu kako bi im ona postala nešto prirodno i normalno i da se time ponose. To je zapravo bila i namjera i želja cijelog projekta jer Hrvatska se itekako ima čime ponositi, a glagoljica je jedan od najvećih ponosa i zato vjerujem kako će ju mladi znati prepoznati i čuvati – zaključila je ravnateljica Škraba uz koju je voditeljica cijelog projekta bila knjižničarka Marijana Čelig Hlobik.

-Bilo je uživanje raditi na ovom projektu i gledati kako i učenici i učitelji zajedno uživaju radeći s glagoljicom. Posebno san ponosna na naš mural koji će nadam se postati zaštitni znak škole, ali moram svakako pohvaliti sve učenike i učitelje koji su odradili vrhunski posao i uložili ogroman trudu – zaključila je Čelig Hlobik. Orahovačka osnovna škola tako je otvorila ovom neizbrisivom pečatu hrvatske kulture i prošlosti jedan veliki prozor svijetle budućnosti. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”581494″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content