Virovitičko-podravska županija izrasla u studentsko središte: Studenti koji diplomiraju u Virovitici ili Orahovici, odmah nađu i posao

Prije 13 godina u Visoku školu u Virovitici upisani su prvi studenti, a Virovitica i Virovitičko-podravska županija izrasli su od tada u studentsko središte u kojem se obrazuju mladi iz cijele Hrvatske, ali i BiH. Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici zadovoljila je, u međuvremenu, uvjete za status veleučilišta, a završava se upravo pravna procedura, piše Lokalni.hr.

– Od 2007. se može studirati u Virovitici. Imamo trenutno preddiplomske studije iz menadžmenta, s dva smjera – menadžment ruralnog turizma i informatički menadžment, zatim studij poduzetništva, studij računarstva sa smjerom programsko inženjerstvo, te studij elektrotehnike sa smjerom telekomunikacije. Na diplomskoj razini, pak, nudimo studij menadžmenta, također u dva smjera, destinacijski te menadžment malih i srednjih poduzeća. Elektrotehnika nam je novi studij – navodi Oliver Jukić dekan virovitičke Visoke škole, u kojoj je 400-injak studenata.

Svi su studiji, dodaje, atraktivni mladima, ali najviše računarstvo jer su tu velike mogućnosti stipendiranja i zapošljavanja. Naime, prva četiri inženjera u rujnu su izašla iz Visoke škole, a već su drugi dan bila na svojim radnim mjestima.

– Pet studenata računarstva upravo je potpisalo s Financijskom agencijom ugovore o stipendiranju u iznosu od 3.000,00 kuna mjesečno. To je studij koji omogućava zapošljavanje odmah nakon diplome. Fina je, inače, otvorila razvojni centar u Virovitici, u kojem naši studenti i stipendisti rade preko student servisa, a oni koji su završili studij dobili su i stalan posao – prikazuje dekan Jukić.

Još 2013., nezaposlenost je njihovih studenata bila samo 18 posto. Po statistici, oni koji su završili Višu školu u Virovitici lakše su se zapošljavali u prvih 6 mjeseci nakon diplome, nego što je to državni prosjek u istoj struci. Jukić ističe kako su u to doba imali samo ekonomske studije, a računarstvo je, vjeruje on, tu statistiku samo poboljšalo.

S pronalaskom posla neće imati ni budući stručnjaci drvne tehnologije. Taj dislocirani preddiplomski stručni studij, pri Šumarskom fakulteta iz Zagreba, stanovat će u Virovitici od iduće jeseni, a prvi semestar moći će upisati do 40 studenata. Trajat će šest semestara, a njegovim završetkom studenti će steći naziv – stručni prvostupnik drvne tehnologije.

U Orahovici je, pak, dislocirani studij fizioterapije, pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, s trenutno 170 studenata, pristiglih iz cijele Slavonije, ali i Istre, Splita, Zagreba…

– Od 2016. krenuli smo sa sveučilišnim preddiplomskim studijem fizioterapije, a 2017. i sa sveučilišnim diplomskim studijem fizioterapije. Izašla nam je prva generacija i jednog i drugog studija, a u tih pet godina upisano je po 30 studenata. Ove smo akademske godine, pak, na diplomski studij upisali 50 studenata – govori dekan Aleksandar Včev. Planiraju novi diplomski studij specijaliziran u smislu kardiopulmonalne i sportske rehabilitacije. Program je već napravljen, slijedi procedura dobivanja dopusnice.

– U posljednjih sedam godina izgrađeni su i novi studentski restoran te studentski dom u Virovitici, što je drastično poboljšalo uvjete studiranja – podcrtava župan Igor Andrović govoreći o uvjetima studiranja u Virovitičko-podravskoj županiji. (lokalni.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content