Virovitičko-podravska županija u Varaždinu će dobiti certifikat Europske točke za darovite

U organizaciji Europskog Talent Centra Hrvatska, u ponedjeljak 2. ožujka, 2020. godine u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Varaždin, Virovitičko-podravskoj županiji dodijelit će se certifikat kojom ona postaje Europska točka za darovite (ETP), odnosno dio Europske mreže za podršku darovitih (ETSN).

Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemalja širom svijeta: od europskih zemalja poput: Austrije, Belgije, Danske, Nizozemske, Njemačke, Turske, Švicarske do zemalja kao što su primjerice Peru, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija i druge.

centar izvrsnosti 2 e1582498003902
Foto: K. Toplak

Virovitičko-podravska županija je među prvima u Hrvatskoj prepoznala važnost ulaganja i dodatnog poticanja i rada s darovitim učenicima. Kako kroz projekt Budi STEMpatičan tako i kroz Centre izvrsnosti na našem području. Naime, kroz projekt koji financira Virovitičko-podravska županija, trenutno u VPŽ postoji sedam centara izvrsnosti, odnosno: Centar izvrsnosti za matematiku, Centar izvrsnosti za fiziku, Centar izvrsnosti za kemiju, Centar izvrsnosti za informatiku s robotikom, Centar izvrsnosti za povijest, Centar izvrsnosti za medijsku pismenost, Centar izvrsnosti za nove tehnologije. Izuzev Centra za nove tehnologije koji se nalazi u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, ostali centri izvrsnosti su u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica.

– Ulaganje u obrazovanje je ujedno i ulaganje u gospodarstvo, a prioritet nam je ne samo ulaganje u školovanje učenika nego i stvaranje uvjeta za kvalitetno školovanje. Velika su nam ulaganja u infrastrukturu, energetsku obnovu škola, izgradnju novih škola. Centri izvrsnosti namijenjeni su u prvom redu onim učenicima koji žele više, a to je u biti nastavak rada STEM područja i projekata koje smo imali u prošlosti. Jedan od njih je bio i projekt Budi STEMpatičan, koji je proglašen za jednog od najboljih EU projekata. Centri izvrsnosti su definitivno nastavak obrazovanja kako u srednjim tako i u osnovnim školama – naglasio je župan Andrović uz zadovoljstvo što će Virovitičko-podravskoj županiji biti dodijeljen certifikat kojom ona postaje Europska točka za darovite (ETP), odnosno dio Europske mreže za podršku darovitih (ETSN). (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content