AKO DOĐE DO ESKALACIJE I. Kirin: Spremni smo za crni scenarij, možemo osigurati prehranu i postaviti improvizirano naselje

Budući da se ekspanzija zaraze koronavirusom Covid-19 tek očekuje, što je s Viroviticom, ako zaista bude velik broj oboljelih?

Gradonačelnik Ivica Kirin na današnjoj (petak) konferenciji za novinare rekao je da je Virovitica već godinama pripremljena za katastrofe šireg razmjera, zahvaljujući ulaganjima u sustav civilne zaštite i mjere zaštite od elementarnih nepogoda. Tako će se, u slučaju „crnog scenarija“ za sve u potrebi moći osigurati prehrana, smještaj i adekvatna pomoć.

-U slučaju eskaliranja zaraze, kroz institucije Crvenog križa i školske kuhinje će se, u koordinaciji s mjesnim odborima i institucijama, pripremiti i podijeliti topli obroci te će se osigurati nabava i dostava namirnica. U pripremi je odluka gradonačelnika o radnoj obavezi svih zaposlenika grada, gradskih institucija i tvrtki te korištenju službenih vozila, prostora i opreme – najavio je I. Kirin, istaknuvši nadu kako ipak neće doći do takvog scenarija.

IMPROVIZIRANO NASELJE I JAVNI OBJEKTI

U skladištu robnih rezervi dovoljno je šatora, poljskih kreveta, stolova i stolica, agregata za struju. Ondje je i sva potrebna oprema za zbrinjavanje stanovišta, kaže gradonačelnik. S tim se hitno može napraviti improvizirano naselje, objasnio je, uz napomenu da za prihvat mogu poslužiti i brojni objekti, kao što je hala Viroexpo, zgrada Visoke škole Virovitica, studentski restoran, dom i hala bivšeg restorana u vojarni, kao i svi gradski objekti, među kojima su vrtići, škole i dvorane.

-Ovim želim poslati poruku da je grad Virovitica spreman na najgori scenarij i da ništa ne prepuštamo slučaju. No, ujedno, naglašavam da je to samo u slučaju prijeke potrebe i da zapravo želimo umiriti  javnost da smo na sve spremni – pripremljeni  i organizacijski, opremom te smještajem – poručio je gradonačelnik.

U ovakvim situacijama gradonačelnicima su na raspolaganju i druge službe – u svakom trenutku može ih pozvati na pripravnost. Među njima su operativne snage civilne zaštite, dok bi se svim zaposlenicima grada, ustanova i tvrtki uvela radna obavezu, kako bi bili na raspolaganju građanstvu.

Zasad, kaže I. Kirin, nema potreba za takvim mjerama.  Da se one izbjegnu, svi su dužni držati se smjernica, savjeta, preporuka i obaveza nadležnih stožera i medicinskih stručnjaka kako bi se širenje Covida-19 ograničilo na što manje područje i što manji broj ljudi.

-Samo tako možemo zajednički ovu ugrozu smanjiti na najmanju moguću mjeru – zaključio je I. Kirin.   (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content