Aktualno o koronavirusu: Predstavnici županijskog Stožera civilne zaštite održali sastanak s predstavnicima stožera civilne zaštite gradova i općina s područja VPŽ

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz predsjedanje Marija Klementa, održan je sastanak predstavnika Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije s predstavnicima stožera civilne zaštite gradova i općina s područja VPŽ, kao i predstavnicima gradova i općina.

O aktualnoj problematici vezanoj za koronavirus, nazočne je upoznao zapovjednik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, kao i članovi istog, Miroslav Venus i Josip Job.

Na sastanku su ponovljeni zaključci i naputci sa sjednice Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije koja je održana u utorak, a u kojoj je donesena odluka o zabrani javnih okupljanja u kojima sudjeluje više od 1.000 ljudi, ili manje od 1.000 ako su međunarodnog karaktera. Odluka je to koja je donesena sukladno preporukama Ravnateljstva civilne zaštite – Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a s ciljem sprječavanja rizika od pojave i mogućeg širenja koronavirusa. Županijski Stožer istaknuo je potrebu maksimalno odgovornog ponašanja i bezrezervnu primjenu preporuka i mjera koje nadležna tijela donose u svrhu sprječavanja širenja virusa, a kojima su obuhvaćeni svi, od građana do nositelja pojedinih mjera i aktivnosti.

IMG 9295
Foto: K. Toplak

U odnosu na skupove koje nemaju međunarodni karakter i broje manje od 1.000 ljudi, organizator skupa odnosno javnog okupljanja, treba na vlastitu odgovornost procijeniti, postoje li uvjeti za održavanje skupa, te na temelju ove procjene, koja sadrži sigurnosne i ostale procjene rizike održavanja skupa po zdravlje sudionika, odlučiti hoće li se skup ili javno okupljanje – održati.

U tom slučaju, organizator skupa ili javnog okupljanja je dužan ispuniti sljedeće uvjete:

Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:

•    Jasno istaknute sljedeće upute:

o    Plakat za javne prostore

o    Plakat pravilno pranje ruku

•    Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima

•    Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt

•    Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 C) da ne dolaze na manifestacije

Osim toga, organizator skupa ili javnog okupljanja dužan je najkasnije, sedam dana, prije dana održavanja skupa, zatražiti od Stožera civilne zaštite suglasnost za njihovo održavanje.

Zahtjev se podnosi Službi civilne zaštite Virovitica , Trg bana Josipa Jelačića 18, 33.000 Virovitica osobno, poštom ili putem elektroničke pošte – tel. 112, e- mail: [email protected]

Suglasnost se mora temeljiti na potvrdi Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske da je organizator ispunio uvjete za održavanje skupa ili javnog okupljanja građana propisano ovom Odlukom. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja. (Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content