Đikić uvjeren u pobjedu nad koronavirusom: Ulazimo u najkritičniju fazu, apeliram na ovih osam stvari

Da ključ doslovno leži u rukama ljudi, poručio je i hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa Ivan Đikić, koji je u priopćenju upućenom građanima pobrojao presudne stvari.

– Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, a sudjelovanje građana u toj borbi je ključno – istaknuo je Đikić nakon razgovora s hrvatskim ministrom zdravstva Vilijem Berošem te je istaknuo važne stručne činjenice da što prije savladamo ovu pandemiju, piše RTL.

– Koronavirus (SARS-CoV-2) iznimno se brzo i nepredvidivo širi i uzrokuje bolest (Covid-19) s većom smrtnosti kod starijih osoba i kroničnih bolesnika. Ali nijedna generacija nije potpuno zaštićena od te bolesti pa u određenom broju slučajeva umiru i mladi, posebno oni koji boluju od drugih bolesti. Iako se ulažu golemi napori u pronalazak lijekova, efikasnog lijeka protiv koronavirusa za sad nema. Bit će potrebno oko godinu dana ulaganja i pažljivih testiranja prije nego ćemo imati sigurno i djelotvorno cjepivo za široku primjenu – upozorio je Đikić.

– U Hrvatskoj smo do sada pravilnim javno zdravstvenim mjerama uspjeli spriječiti nekontrolirano širenje virusa. Međutim, situacija u zadnjih tjedan dana ukazuje na pojavu većeg lokalnog širenja virusa diljem Hrvatske i značajan, neželjeni, ‘ulazak’ virusa u bolnice. Posljedice snažnog potresa u Zagrebu koji je izazvao šok i ozljede građana te goleme materijalne štete u brojnim bolnicama predstavljaju dodatni izazov za zdravstveni sustav, ali i sve nas. Usprkos svemu, na temelju iskustava zemalja koje su već uspjele u borbi protiv koronavirusa (Kina, Južna Koreja, Singapur, Tajvan) možemo primijeniti njihove spoznaje i na sadašnju situaciju u Hrvatskoj – smatra Đikić te stoga apelira na ovih osam ključnih stvari:

  • PRATIMO SAVJETE KRIZNOG STOŽERA

    Od najvećeg je značaja da svi izbjegavamo kontakte, ostanemo doma, širimo točne informacije i zaštitimo bolesne i starije.

  • DJELUJMO ZAJEDNO

    Članovi Kriznog stožera, zdravstveni radnici i svi građani – samo zajedno ćemo uspjeti

  • BUDIMO MOTIVIRANI

    Ako se svi budemo pridržavali uputa i dali podršku zdravstvenom sustavu velika je vjerojatnost suzbijanja širenja virusa unutar četiri do šest tjedana i postepenog smanjivanja mjera izolacije (procjena na temelju podataka iz Kine). Zato je neophodna maksimalna motiviranost svih građana da uspijemo.

  • TESTIRAJMO VIŠE

    Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje intenzivirati mjere testiranja te otkrivati na vrijeme nove slučajeve. Nabavka modernih instrumenata te otvaranja više akreditiranih laboratorija širem Hrvatske moraju biti prioritet trenutnih ulaganja.

  • ZAŠTITIMO GOSPODARSTVO I SOCIJALNO UGROŽENE GRAĐANE

    Solidarnošću prema onima koji su ugroženi, konkretnim financijskim ulaganjima te boljom organizacijom gospodarstva u ovim kriznim trenucima. U tom su smislu ekonomski stručnjaci iznijeli niz prijedloga.

  • OBRAZOVANJE GRAĐANA 

    Ono je ključno za dugoročni uspjeh – tijekom mjera izolacije neophodno je informiranje i obrazovanje šire javnosti (putem kratkih TV poruka, internetskih mreža, medijskih programa, savjeta stručnjaka). Trebamo slati kratke, jasne i široj javnosti razumljive upute čime ćemo potaknuti promjene u ponašanju i komunikaciji u budućnosti.

  • BUDIMO INOVATIVNI

    Mladi mogu biti pokretači novih ideja, internetskih rješenja, praktične pomoći bolesnima i starijima te promotori promjena u društvu. Primjerice, mladi mogu biti uključeni u rad mobilnih timova koji pomažu kod testiranja i opskrbe starijih i kroničnih bolesnika.

  • KORISTIMO NAŠU ZNANOST I TEHNOLOGIJU

    Treba razmotriti i uvođenje seroloških testova koji detektiraju imunost osobe na koronaviruse (mjerenjem protutijela IgM i IgG) posebno za zdravstvene djelatnike. Trebamo više koristiti lokalno znanje i tehnologiju instituta širom Hrvatske.

– Virus ćemo sigurno pobijediti – uvjeren je Đikić, no upozorava:

– Pitanje je koliko brzo i s koliko ljudskih i gospodarskih gubitaka. Odgovor na ovo važno pitanje ovisi o svima nama. Kao što sam naglasio: jedino zajedničkim djelovanjem i ljudskim odlikama poput znanja, odgovornosti, suradnje i solidarnosti možemo uspjeti u ovoj borbi. Vjerujem da Hrvatska i njezini građani imaju potrebne kvalitete i da ćemo zajedno savladati pandemiju koronavirusa – zaključio je.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content