FOTO Održana izvještajna godišnja skupština Vatrogasne zajednice općine Pitomača

Proteklog vikenda održana je izvještajna godišnja skupština Vatrogasne zajednice općine Pitomača u prostorijama DVD-a Kladare.

Skupštinu je otvorio predsjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača Željko Palković. Na početku skupštine pozdravio je sve članove skupštine Vatrogasne zajednice općine Pitomača, posebno je pozdravio goste: predsjednicu Vatrogasne zajednice općine Špišić Bukovica Mariju Komar, predstavnika Vatrogasne zajednice Kalinovac Željka Gelu, počasnog zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Pitomača Franju Nemeta.

IMG 4410

Izvješće o radu Upravnog odbora i zapovjedništva podnio je zapovjednik Zdravko Fras. Iznio je da Vatrogasna zajednica općine Pitomača osnovana je 1993.godine aktom Virovitičko-podravske županije i kao takva upisana u registar ureda za opću upravu. Vatrogasna zajednica općine Pitomača djeluje preko svoje Skupštine koja broji 29 članova, a u kojoj su zastupljeni svi DVD-i s područja općine Pitomača, njih 11 od kojih 4 središnja društva. Upravni odbor VZO Pitomača broji 11 članova na čelu s predsjednikom, zapovjednikom i tajnikom. Zapovjedništvo ima 9 članova, te nadzorni odbor 3 člana. U djelokrugu toga postoje i povjerenstvo za odlikovanja, povjerenstvo za natjecanja, povjerenstvo za pravne poslove, povjerenstvo za intervencije i savjet vatrogasne mladeži.

Vatrogasna zajednica općine Pitomača broji oko 950 članova od toga 165 operativnih, 262 izvršnih, 20 pričuvnih, 186 pomažućih, 30 veterana, 25 počasnih, 275 pomladak od toga 111 djece i 164 mladeži. U 2019.g. su preko Vatrogasne zajednice općine i Vatrogasne zajednice županije nabavili dosta nove, tako i opreme donirane putem suradnje Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije i pokrajine Tirol iz Austrije. Tako su po prvi puta od kad postoji VZO Pitomača u jednoj godini nabavili 7 vozila i to: Navalno vozilo Mercedes 2000 litara vode DVD Kladare, navalno vozilo Stayer 3000 litara vode DVD Turnašica, navalno vozilo Iveco bez vode DVD Velika Črešnjevica, navalno vozilo Stayer bez vode DVD Stari Gradac, zapovjedno vozilo Fiat Doblo VZO Pitomača, malo teretno vozilo Mercedes DVD Turnašica.

IMG 4428

Također zahvaljujući VZŽ u VZO stigao je i čamac za potrebe prelaska rijeke Drave u kriznim situacijama. Preko Ministarstva poljoprivrede DVD Stari Gradac je dobio novo kombi vozilo marke Volkswagen za potrebe prijevoza svojih članova. Iz Tirola je stiglo 120 zaštitnih kaciga na zajednicu koje su podijeljene po svim DVD-ima s područja zajednice. Od opreme je još stiglo: 1 komplet zračnih jastuka za podizanje tereta, usisavač za usisavanje vode, miniwash i još dosta opreme koja je smještena po DVD-ima zajednice. Osim toga vozilo TAM s opremom za gašenje DVD Kladare donirao je u mjesto Križnica, kako bi se u slučaju potrebe moglo zaštititi tamošnje stanovništvo do dolaska većih snaga iz općine. Sva vatrogasna vozila su registrirana, popunjena odgovarajućom opremom i u svakom trenutku spremna izaći na intervenciju.

U 2019.godini sudjelovali su na županijskoj vježbi u Bušetini s 15 članova i 4 vozila. Vježba je bila uzbunjena preko UVI-a, a dojava je bila u 09:38 i tek su tada znali gdje idu te koje zadatke imaju za odraditi. Na području općine odrađeno je još nekoliko operativnih vježbi Turnašica, Mala Črešnjevica kao i vježba u Križnici s vozilom koje su dobili i vježba u Starogradačkom Marofu, a u Kladarama, Velikoj Črešnjevici i Starogradačkom Marofu odrađene su vježbe s vozilima koja su došla iz Austrije. Redovito sudjeluju na svim specijalnostima, seminarima i tečajevima koja provodi Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije. 6 članova VZO Pitomače položilo je ispit „B“ kategorije za voditelja brodice, zbog vožnje čamca kojega su dobili, a s istim su odradili vježbu na rijeci Dravi, odradili su spuštanje čamca u rijeku, vožnju čamcem, pristajanje i prijevoz osoba, a na kraju izvlačenje čamca na prikolicu kod vrlo niskog vodostaja rijeke Drave.

IMG 4417

Postrojbe DVD-a s područja djelovanja VZO Pitomača, izašle su na ukupno 50 vatrogasnih
događaja, od toga 26 požarnih događaja i 24 tehnička događaja. Na intervencijama ukupno je sudjelovalo 211 vatrogasaca sa 67 vozila i ukupno je provedeno 325 sati i 45 minuta.

Vatrogasna zajednica općine Pitomača organizirala je 25. općinsko vatrogasno natjecanje za sve kategorije natjecatelja u Grabrovnici za odrasle i za djecu i mladež s ukupno 36 ekipa. Nakon općinskog natjecanja sve ekipe koje su stekle pravo nastupa na županijskim natjecanjima, za odrasle su nastupile u Kladarama s 20 ekipa, a djeca i mladež u Suhopolju sa 16 ekipa. Za Državno natjecanje iz zajednice kvalificirale su se ekipe: DVD Starogradački Marof ženska mladež, DVD Velika Črešnjevica žene A, DVD Turnašica muška mladež, žene B, muški B i muški A. Od natjecanja organizirali su: 9. Zimski kup VZO Pitomače u školskoj dvorani OŠ Petra Preradovića Pitomača, DVD Turnašica organizirao je kup „Za Štefinu“ i operativno natjecanje vatrogasaca, DVD Velika Črešnjevica igre za djecu i natjecanje starom vatrogasnom špricom za odrasle, DVD Kladare kup Jurice Botkovića, natjecanje djece i mladeži te jedno kolo Županijske lige mladeži, DVD Mala Črešnjevica natjecanje operativnih vatrogasaca.

Sudjelovali su na proslavama pojedinih vatrogasnih društava i izvan naše županije. Uoči Uskrsa organizirali su stražu kod Isusova groba kako u župnoj crkvi u Pitomači tako i u ostalima župama općine, povodom dana vatrogasaca Sv. Florijana organizirali su druženja, vježbe, prezentaciju vozila i opreme te organizirali odlazak na misu. U mjesecu svibnju dijelili su promotivne materijale HVZ-a kao preventiva zaštite od požara. Pregledana su vozila i oprema koja su sprema za provođenje posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH.

IMG 4424

Sudjelovali su u radu kampa u Fažani, DVD Pitomača i Otrovanec, sudjelovali su na hodočašću u Mariju Bistricu, davali dežurstvo povodom glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, dežurali na klizalištu u centru Pitomače u noćnim satima, organizirali i sudjelovali s 55 članova na stručnom izletu Vatrogasne zajednice u Ličko-Senjsku županiju, Otočac gdje su posjetili vatrogasnu postrojbu, svetište Krasno, Kuterevo, muzej i siranu. Također su imali obilazak donatora iz Tirola koji su posjetili DVD Otrovanec i Pitomaču i obećali donirati još 2 vozila za ta društva. Imali su i nekoliko obilazaka inspektorice za zaštitu od požara i stanje je u većini slučajeva bilo zadovoljavajuće. Zajedno su s Vatrogasnom zajednicom županije sudjelovali u kupnji i montaži repetitora za poboljšanje sredstva veze.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”584349″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content