Ljekarne od danas mogu provjeriti je li kupac u samoizolaciji

Hrvatska ljekarnička komora je objavila da je zbog povećanog broja građana koji ne slijede preventivne mjere ponašanja vezane uz koronavirus postrožila kontrolu pacijenata u ljekarnama. Naime, do petka navečer je više od 50 građana koji su trebali biti u samoizolaciji ušlo u ljekarne.

Kako kažu, HZZO je omogućio ugradnju baze podataka o osobama u samoizolaciji u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) i taj će podatak biti dostupan ljekarnicima i liječnicima obiteljske medicine.

– Provjeru da li je osobi određena mjera samoizolacije može se napraviti tako da ukucate MBO pacijenta u obrazac za dohvat recepta te će se u istom pokazati podatak da je pacijentu određena samoizolacija – objašnjavaju.

U slučaju da se susretnu s osobom kojoj je određena mjera samoizolacije, a došla je u ljekarnu, Komora savjetuje ljekarnicima da poduzmu sve mjere osobne zaštite.

Odluka hoće li osobu upozoriti o kršenju samoizolacije i prijaviti nadležnim institucijama je na ljekarnicima.

– Obzirom da je prijava u potpunosti anonimna, ovim putem apeliramo da s ciljem odgovornog sudjelovanja u stabilizaciji nastale krize s epidemijom koronavirusa damo svoj doprinos kao bitni i neizostavni članovi zdravstvenog sustava. Izolacija potencijalnih prijenosnika infekcije virusa je neophodna kako bi zaštitili svoje, a potom i zdravlje pacijenata – ističu iz Komore te ih mole da provjere s osobom preuzima li lijekove za sebe ili nekog drugog, da prijave kršenje samoizolacije i poduzmu o obavezne mjere dezinfekcije prostora.

U slučaju kršenja samoizolacije, na temelju Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdat će Prekršajni nalog na iznos od 8.000,00 kuna svakoj osobi koja se ne pridržava Rješenja o samoizolaciji. Svako sljedeće kršenje samoizolacije kažnjava se s 30.000, 60.000 pa 120.000 kuna.

– Iako je ovaj postupak joj jedan dodatni korak u obradi pacijenata u ljekarnama, nadamo se da shvaćate koliko je važno da sve ljude koji su u samoizolaciji, a ne poštuju tu mjeru, prijavimo nadležnim institucijama. U ovim trenucima suzbijanje epidemije ovisi samo o disciplini ljudi – naglašavaju iz Hrvatske liječničke komore.

(koronavirus.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content