NA DJEČJEM ODJELU GRADSKE KNJIŽNICE UVIJEK JE POUČNO I ZABAVNO Djeca i mladi ovdje “gutaju“ knjige u stripu koje ih privlače jednako kao popularne igrice

Može li ijedna knjiga danas biti popularna kao napeta videoigrica? Ako je suditi po navici djece i mladih na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, onda je odgovor: itekako! Jer, s polica brzo nestaju avanture svjetski popularnog Tom Gatesa, tajne Gregovog dnevnika, zanimljive priče Timi Promašaja i poučne dogodovštine Ottoline, kao i drugih junaka čije su priče popraćene modernim ilustracijama i samim time privlače mlađe generacije čitatelja. Vole ih podjednako i djevojčice i dječaci, koji, slikovito rečeno, „gutaju“ ove knjige i radije ih odabiru za svoje slobodno vrijeme nego neku drugu zabavu.
Voditeljica Dječjeg odjela Mirjana Kotromanović kaže kako su autori posljednjih godina napravili velik iskorak upravo prema mlađoj publici kako bi ih privukli pisanoj riječi i knjizi u 21. stoljeću. Pokazalo se to pravim pogotkom – knjižnica danas ima 666 dječjih članova, od predškolske dobi do srednje škole, koji u ovu instituciju kulture dolaze kako bi čitali, proučavali, istraživali…

knjizn 2 Custom

ROMAN NA MODERAN NAČIN

– Unatrag nekoliko godina upravo se dječje knjige, uz školsku lektiru, najviše čitaju i pisci su zaista na moderan način popularizirali dječju knjigu. Radnju su im prikazali na drugačiji način, koji je njima bliži i koji im se sviđa – dinamično i duhovito. Vole ih i djeca i mladi. Za najmlađe imamo vrlo popularne tzv. pop-up slikovnice i 3D knjige s puno prozorčića, zagonetki i ilustracija, a u kojima podjednako uživaju i najmlađi čitatelji, kao i njihovi roditelji koji ih uče važnosti i ljepoti čitanja – kaže M. Kotromanović.

Dječji odjel danas je riznica i znanstvene literature.

knižnica 4 Custom

– Zahvaljujući znanstvenoj literaturi djeca se od najranije dobi mogu početi baviti osnovama matematike, biologije, svemira, imamo mnoštvo knjiga znanja i zagonetki, ali i zbirki enciklopedija, rječnika, priručnika. Potonje se ne posuđuju, nego samo koriste u knjižnici – objašnjava naša sugovornica.

Ujedno, roditeljima, bakama i djedovima, nastavnicima i odgojiteljima na ovom odjelu je na raspolaganju i stručna literatura o odgoju, pedagogiji, psihologiji.

knižnica 3 Custom

NAUČITI VIŠE

Dječji odjel mjesto je i na kojemu se djeca dolaze igrati društvene igre, otkriti afinitete prema kreativnim hobijima ili provesti slobodno vrijeme uz videoigricu na ukupno četiri raspoloživa računala. To je mjesto na kojemu mogu naučiti više o programiranju zahvaljujući projektu za digitalni razvoj, isprobati opremu za STEM područje poput mikrobitova i slično ili 3D printer koji je prava zanimacija. Ovaj odjel mjesto je na kojemu o svojoj lektiri pričaju učenici iz osnovnih škola, koji učionicu tim povodom zamijene ambijentom knjižnice. Ujedno, naslovi iz Gradske knjižnice kroz projekt „Knjige koje sele da druge razvesele“ nađu svoje čitatelje u školama koje ih privremeno „udome“ u svojim knjižnicama i tako potiču djecu i mlade na čitanje.

knižnica 1 Custom

Na odjelu se provode i radionice – već tri godine u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Virovitica jedna subota u mjesecu rezervirana je za kreativnu ili maštovitu radionicu vezanu uz važan događaj ili obljetnicu. U suradnji s Igraonicom u povodu Međunarodnog dana pripovijedanja svakog ponedjeljka u ožujku djeci priče i bajke pričaju Elsa, Miš, Crvenkapica i drugi likovi koji će ih i počastiti i slasticama iz svojih bajki. Djelatnici knjižnice uspješno surađuju sa školama, institucijama i ustanovama, a sve kako bi, kažu, nastavili jedan važan trend.

MJESTO KOJEM SE RADO VRAĆAJU

– Knjižnica više nije mjesto u kojem se samo posuđuju knjige, a dječji odjeli samo mjesta na koja djeca dolaze čitati i posuditi lektiru, nego su to mjesta učenja, informiranja, znanja i druženja, kojemu se mnogi i nakon upisa u srednju školu ili čak završenog fakulteta jednako rado vraćaju – zadovoljno ističe M. Kotromanović.
Svake godine u knjižnici idu naprijed u ponudi ne samo knjiga, slikovnica i multimedije, nego i u pristupu prema korisnicima. Tako najavljuju novinu da će uskoro imati Astronomski kutak, cjelinu u kojoj će izložiti sve što knjižnica ima na tu temu i tako se još više približiti svojim čitateljima.

knjizn 3 Custom

AKTIVNI POD PRAZNICIMA

Njemački, engleski, francuski i češki – ta četiri jezika polaznici mogu besplatno naučiti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici i to pod praznicima. Knjižnica svake praznike provodi radno, kako bi djeci i mladima s viškom vremena ponudila atraktivne radionice i zanimljiv sadržaj, kojim ih želi motivirati na čitanje, učenje i istraživanje. Prilika je to i za pjesmu, ples, kreativno izražavanje i uživanje u društvenim igrama ili multimediji, koju pak mnogi rado prihvate, kao i radionice iz STEM područja, u kojem se nađu različite teme, mladima privlačne i izazovne. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content