Povjerenica Vlade RH Sanja Bošnjak: U Orahovici se mogu nastaviti svi EU projekti

Orahovčani će drugi put prijevremeno birati članove Gradskog vijeća. Prvi put su ga birali samo četiri mjeseca nakon redovitih lokalnih izbora održanih u svibnju 2017. Gradsko vijeće raspušteno je 6. veljače 2020. zbog nedonošenja proračuna za 2020. godinu. Za povjerenicu Vlade RH imenovana je Sanja Bošnjak, rođena u Orahovici. Bošnjak kaže kako je uspostavila dobru suradnju s djelatnicima Gradske uprave, a s gradonačelnicom se susrela dva puta.

– Potpisala sam nekoliko odluka iz djelokruga rada Vijeća, a, primjerice, Informaciju o stanju sigurnosti u Orahovici za 2019. godinu vratila na doradu smatrajući da u situaciji učestalih požara u Duzluku i drugih incidentnih situacija ta informacija mora biti puno detaljnije obrazložena, naravno, koliko to zakonska osnova dozvoljava s obzirom na tajnost pojedinačnih podataka te da o njoj trebaju raspravljati vijećnici – ističe Sanja Bošnjak.

Orahovica ima brojne sportske udruge u koje je uključeno mnoštvo mladih, a koje su ostale bez sigurnog izvora sredstava za programe. Udruge su se obratile povjerenici s brojnim upitima i zamolbama za financiranje redovitih aktivnosti.

– Vrlo studiozno sam proučila sve financijske dokumente potrebne za donošenje Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka Grada Orahovice za prvo tromjesečje ove godine uspoređujući troškove iz prethodnih godina. Sukladno svim zakonskim propisima, a konzultirajući se i s Ministarstvom financija i Uredom za udruge Vlade RH, predložila sam gradonačelnici model financiranja sportskih udruga putem ugovora o akontacijama između Grada i Zajednice sportskih udruga Orahovice te klubova članica Zajednice, o čemu imam i pisano očitovanje Ureda za udruge Vlade RH. No, gradonačelnica je moj prijedlog odbila. Sada, zbog ove situacije s koronavirusom kada su obustavljena sva natjecanja, više nema smisla govoriti o financiranju sportskih udruga – kaže povjerenica Bošnjak te izdvaja i nekoliko važnih informacija vezanih uz veliki gradski turistički projekt Jezero – Hercegovac – Ružica grad.

– Sve planirane aktivnosti ovog i drugih EU projekata mogu biti nastavljene jer su dobiveni i predujmi za njih. Takva je preporuka Ministarstva financija. Posebice bih spomenula da je nužno nastaviti raditi prema planiranim aktivnostima projekta razvoja Jezera, koji je podržala i Vlada RH upravo ovdje u Orahovici, a na kojemu sam i sama radila dok sam bila ravnateljica Razvojne agencije VIDRA-e i kasnije zamjenica župana – zaključila je Bošnjak.

Podsjetimo, izbori za Gradsko vijeće bit će, prema objavi Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 19. travnja. Političke stranke i nositelji nezavisnih listi najkasnije do ponoći 2. travnja moraju nadležnom gradskom izbornom povjerenstvu dostaviti prijedloge kandidacijskih listi. Za izbornu promidžbu svaki sudionik može potrošiti najviše 80 tisuća kuna, a izvješća o financiranju DIP-u dostaviti unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja. (glas-slavonije.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content