Predstavnici HVIDRA Slatina i UHBDDR Duga Međa sudjelovali na Memorijalnom hodu “Malačka 2020.”

Prigodom svečanog obilježavanja Dana grada Kaštela, Udruga branitelja Lučonoše Domovinskog rata organizirala je 11. Memorijalni hod u spomen hrvatskim braniteljima Domovinskog rata pod nazivom ”Nikad zaboravljeni”, na kojem su sudjelovali i predstavnici braniteljskih udruga iz Virovitičko-podravske županije, Udruge HVIDR-a Slatine i Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa.

Predstavnike 24 domovinske udruge iz cijele RH okupljene ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću pozdravili su organizatori. Predstavnici udruga zapalili su svijeće i položili vijence ispred spomenika.

ČEP1”Spiritus movens” ove inicijative Ante Duvnjak, predsjednik Udruge Lučonoše, napomenuo je da Hrvatska nije nastala 1990. već obnovljena. Naglasio je da su hrvatski branitelji najranjivija populacija u RH jer je već više od 3000 izvršilo suicid, a i umiru ranije od ostalih. Pohvalio je organiziranje mladeži (djece hrvatskih branitelja) u nekim udrugama kao što su Crne mambe iz Dugog Sela i Udruga veterana 4. gardijske brigade kojima je zadaća očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i da se žrtva svih hrvatskih branitelja nikada ne zaboravi.

Na ovoj hodnji, dugoj 11 kilometara do prijevoja Malačka (477m) na planini Kozjaku, sudjelovali su hrvatski branitelji koji su povezali primorsku i kontinentalnu Hrvatsku, među njima i Dragan Arsin ispred slatinske HVIDR-e i Tihomir Horvatin ispred UHBDDR Duga Međa.

Na Malačkoj je iznad kapelice Bl. kardinalu Stepincu podignuto spomen obilježje za 70 poginulih hrvatskih branitelja Kaštela i kaštelanske Zagore. Ono se sastoji od malih križeva križnog puta s imenima branitelja, platoa s oltarom i nišama u kojima je kip Majke Božje i srca za branitelje i visokog betonskog križa koji dominira cijelim krajem. S prijevoja se prekrasno vidi cijela srednja Dalmacija, od otoka Svetac do Biokova i dio Zagore do Dinare. Župnik iz Kaštel Sućurca don Ivan Delić izmolio je pred ovim ”oltarom domovine” molitvu za sve pokojne hrvatske branitelje.

mal42Uvečer je održano predstavljanje 11. zbirke pjesama ”Stožina”, pjesnika Tadića Šutre u kaštelu Vitturi. Nakon toga svi sudionici okupili su se u hotelu Kastel uz čobanac i gulaš kojeg su pripremili Čepinčani, te pjesmu uz mlade tamburaše sastava Royal iz Đakova.

Grad Kaštela obilježava Dan grada Kaštela datuma 4. ožujka na godišnjicu prvog spomena hrvatskog imena u pisanom dokumentu. Prije gotovo 1170 godina, na isti datum daleke 852. godine, knez Trpimir darovao je  crkvicu vv. Jurja u Putalju Splitskoj nadbiskupiji, u pisanoj darovnici izdanoj u Bijaćima. U njoj je po prvi put u povijesti napisano ”knez Hrvata milošću Božjom”, čime se potvrđuje naš milenijski boravak na tim prostorima. (www.icv.hr, V. Jelenčić, ADF)

[g-gallery gid=”583298″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content