PRVI UNESCO GEOPARK U RH Park prirode Papuk zadržao status svjetskog geoparka, Jurenac: Sretni smo i ponosni!

blank

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje.

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u “Panonskom moru”. U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj – stupastog lučenja vulkanskih stijena. Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio je svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije.

slika4 Custom

2007. godine, Park je prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova. 2015. godine, geoparkovi su postali novi službeni program UNESCO-a, Međunarodni geoznanstveni i geopark program te su geoparkovi diljem svijeta postali dio programa “Svjetski geoparkovi UNESCO-a”.

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk – prvi UNESCO geopark u Hrvatskoj, u srpnju 2019. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, Anthony Thomas Ramsay iz Walesa te Jing Zhixing iz Narodne Republike Kine.

slika3 Custom

Tijekom četverodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle dvije godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave. Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku o produljenju statusa UNESCO svjetskog geoparka za četiri godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

slika 2 Custom

-Čitavu budućnost Parka temeljimo upravo na potpisu UNESCO–a. I naš najveći projekt Geopriče nosi njegov naziv. Stoga čitav napredak turističke ponude Parka koji se provodi na dobrobit lokalne zajednice, događa se i velikim dijelom zahvaljujući statusu UNESCO geoparka. Iznimno smo sretni i ponosni što nam je članstvo u svjetskoj zajednici geoparkova produženo za još četiri godine – izjavio je ovom prigodom Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

(www.icv.hr, Park prirode Papuk)

slika1 Custom