Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Sutra ćemo preporučiti otkazivanje okupljanja s više od 100 osoba

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je otkrio najnovije detalje mjera protiv širenja koronavirusa

– U skladu sa zahtjevima, koji su nam stigli od župana i pojedinih gradonačelnika, ali i zbog specifičnih situacija u Istri, određena je preporuka da od petka 13. ožujka ne bude nastavi. Sutra se još može ići u školu, tako da se roditelji pripreme na to. A od ponedjeljka 16. ožujka organizirat će se e-nastava preko televizije, računala i tableta – naglasio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dok je to mjera na koju se Vlada pripremila, odnosno, koja se izvodi prema planu, ima jedan problem. Brod pristigao u Split iz Ancone navodno se ne može vratiti jer ga Talijani ne žele primiti.

– Ta informacija nam je stigla, da ne žele primiti svoje građane. Dakako, mi ćemo ih zadržati i ići će u karantenu, a oni neka kontaktiraju svoje vlasti zbog repatriacije, a dotle će biti kod nas u karanteni. Naravno da takva situacija nas prisiljava na drastičnije mjere, a to je zabrana takvog prometa – kaže Capak i dodaje zašto se Hrvatska uopće odlučila primiti taj brod:

– Situacija nije bila pripremljena, a bili smo spremni na sve ostalo, karantenu i načine sprečavanja širenja zaraze – kaže

Ipak, postoji još jedna neobična situacija. Transport između Italije, Makedonije i Srbije sad stoje na granici između Hrvatske i Srbije pa se postavlja pitanje jesu li ugroženi. Odnosno, jesu li Hrvati ugroženi od njih.

– Za one koji se ne zadržavaju u Hrvatskoj, nema potrebe provoditi mjere, neće biti u kontaktu s našim građanima pa mi epidemiolozi preporučamo da ih se pusti. Ujedno, praktički smo zatvorili granice, ali povratak nazad je moguć – objasnio je Capak i potvrdio da se preporučilo otkazati masovna okupljanja.

– Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 osoba – rekao je. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content