U Cabuni radi izdvojena ambulanta za pacijente sa sumnjom na koronavirus: Prvi korak je nazvati telefonom!

Budući da na području Virovitičko-podravske županije djeluju samo dva stručnjaka epidemiologa, koji su i više nego opterećeni stotinama poziva, koordinacijama vezanima uz mjere suzbijanja, širenja i liječenja koronavirusa, u utorak, 17. ožujka, u Cabuni je s radom počela izdvojena ambulanta. Ona je namijenjena isključivo onim pacijentima koji sumnjaju na koronavirus i do daljnjega će biti središnje mjesto na koje će se prvo telefonski, a zatim i osobno upućivati pacijenti koji sumnjaju na tu bolest.

Ambulanta će raditi od 0-24 sata, odnosno u sve tri smjene, a pacijentima će na raspolaganju biti liječnik ili liječnica te medicinska sestra ili tehničar. Cabuna je zbog svojevrsne izolacije od velikog broja ljudi, pristupačnosti iz cijele županije i relativne blizine Opće bolnice Virovitica izabrana kao središnje mjesto za izdvojenu ambulantu, a ako se u skoroj budućnosti pokaže potreba, aktivirat će se, doznajemo, još tri rezervne, područne ambulante.

Kako ističe dr. Ivica Fotez, ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, liječnici primarne zdravstvene zaštite, neovisno jesu li u koncesiji ili u Domu zdravlja, na ovaj će način pokušati biti „štit sustava“ i od suvišnih opterećenja sačuvati ionako preopterećenu epidemiološku i hitnu službu.

U ambulanti će raditi mlađi od 60 godina kako bi se na taj način sačuvali svi oni koji su zbog prirode novog koronavirusa izloženiji i ugroženiji, odnosno starije kolege.

LAKŠA SELEKCIJA

– U suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo „Sv. Rok“ i dr. Miroslavom Venusom napravili smo algoritme koji će našim liječnicima omogućiti lakši rad i selekciju pacijenata. Pojednostavili smo, odnosno unificirali ciljana pitanja kako bismo dobili što kvalitetniju procjenu, a po potrebi pacijenta i pregledali ako se pokaže da kod njega postoji sumnja na zarazu koronavirusom – kaže dr. Ivica Fotez.

fotez Custom

Dežurnim liječnicima u ovu će se ambulantu moći javiti i svi oni koji nisu uspjeli kontaktirati svoje liječnike u njihovo radno vrijeme, ali i svi oni koji sumnjaju da boluju od koronavirusa, imaju pitanja…

Procedura je sljedeća – pacijent se prvo javlja u ambulantu telefonski. Nakon što ga dežurni ispitaju o zdravstvenom stanju i drugim parametrima koji potvrđuju sumnju na koronavirus (doticaj s oboljelim, putovanja u i iz zemlje u kojoj ima zaraženih, simptomi i drugo), liječnik će procijeniti treba li pacijent ostati kod kuće, pratiti stanje i javljati se telefonom u ambulantu ili pak osobno doći na pregled.

– Kada pacijent dođe pred zgradu, prvo će pozvoniti na vratima i pričekati. U ovoj prvoj fazi, kako bismo izbjegli sve nepotrebne kontakte, pacijentu će se osnovna pitanja postaviti kroz prozor, a ako se pokaže potreba za ulaskom u štićeni prostor ambulante, dobit će osnovnu opremu, zaštitnu masku za lice i nakon toga će ući u prostoriju. Pritom mora poštovati i osnovna pravila: držati razmak od najmanje dva metra od osoblja. Kod pregleda također će se, koliko god je moguće, sve obaviti u zaštitnoj opremi – objašnjava dr. Fotez, te ističe da će se, ako se uz kliničku sliku stvori i pozitivna anamneza, odmah kontaktirati i dežurni epidemiolog.

– On će tada u suradnji s liječnikom procijeniti što dalje s pacijentom, odnosno doći će hitna medicinska pomoć koja će organizirati transport i koja će prevesti pacijenta u Opću bolnicu Virovitica i ondje ga zbrinuti na posebnom odjelu – kaže dr. Fotez.

ODLUKE PODLOŽNE PROMJENAMA

Apelira na sve pacijente da se ipak prvo jave svom liječniku, koji je najbolje upoznat s njihovim zdravstvenim stanjem i zna sve čimbenike rizika, kako bi se u startu izbjegla preopterećenost sustava.

Na upit što je s onim pacijentima koji će se javiti u ambulantu, ali nemaju nikoga tko bi ih dovezao na pregled, dr. Fotez odgovara kako će se osigurati prijevoz putem hitne medicinske pomoći i to u periodu u kojem njihov liječnik ne radi.

– Svjesni situacije da se stanje mijenja iz sata u sat i ove smjernice podložne su promjeni, stoga ćemo se, kako bismo rasteretili sustav i omogućili ljudima da lakše dođu do informacija i konkretne pomoći, i sami prilagođavati situaciji u suradnji s Kriznim stožerima – najavio je dr. Ivica Fotez.

Iako su liječnici i drugo medicinsko osoblje zasad pokriveni osnovnom zaštitnom opremom, dr. Fotez ističe da se čekaju nove pošiljke kako se liječnici i medicinske sestre ne bi nepotrebno izlagali riziku.

DR. DRAŽEN CIGLAR S KOLEGAMA RADI U CABUNI 

Dražen Ciglar, zamjenik ravnatelja županijskog Doma zdravlja, jedan je od liječnika koji radi u izdvojenoj ambulanti u Cabuni, a u koju će se do daljnjega javljati svi oni pacijenti za koje se sumnja da su oboljeli od Covida-19. On i drugi liječnici primarne, odnosno obiteljske medicine mlađi od 60 godina na taj će način dati svoj obol mjerama prevencije, suzbijanja i liječenja koronavirusa na našem području i zaštititi starije kolege koji su zbog manjka kadra svoj posao nerijetko nastavljali i u mirovini.

cigler Custom

– Predviđeno je da se pacijenti javljaju telefonski, kako bi se prvo konzultirali. Dostupni smo telefonski preko broja 112, s kojeg će pacijente direktno spajati kod nas, kao i na dva direktna broja: 033/780-175, odnosno 099/244 1241. Ukoliko nakon razgovora s liječnikom postoji potreba, osoba će ovdje doći i na pregled te će se kasnije postupiti sukladno svim protokolima, izvaditi krv, uzeti uzorak i slično – objašnjava dr. Ciglar.

Pacijenti koji osobno dođu morat će prvo pozvoniti jer su vrata zaključana, a zatim će pričekati konkretne upute dežurnog liječnika.

– Ambulanta će pacijentima biti na raspolaganju 24 sata – kaže dr. Ciglar.
Svi koji su dosad po lijekove, na pregled i druge medicinske usluge dolazili u Cabunu, zbrinut će se u najbližoj ambulanti u Suhopolju. Cabuna će tako biti središnje mjesto isključivo za koronavirus na našem području.
– Situacija je za sada mirna i nadamo se da će tako i ostati. Spremni smo za sva pitanja i potrebe – poručuje dr. Ciglar.

IMG 20200318 103245 Custom

(www.icv.hr, mlo)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content