AGLOMERACIJA PITOMAČA U tijeku postupci javne nabave, početak izgradnje kanalizacijske mreže planiran u rujnu

U tijeku je obavljanje postupaka javnih nabava za projekt Aglomeracije Pitomača, projekta vrijednog oko 262 milijuna kuna. Ovaj važan projekt za stanovnike općine u najvećem se dijelu financira EU sredstvima, dok Općina Pitomača sudjeluje tek s nešto više od 8 milijuna kuna.

Kako kaže načelnik općine Željko Grgačić, postupak javne nabave za izgradnju sustava kanalizacije će započeti u svibnju, a s obzirom na iznos, tj. vrijednost nabave, procedura postupka će trajati 3 mjeseca.

– Što znači da, uz pretpostavku da nećemo imati žalbe, možemo odabrati izvođača u rujnu 2020. godine, a odmah potom i započeti radove. Trenutno je obavljen postupak nabave za nadzor kao što je i sklopljen ugovor – rekao je načelnik Grgačić, dodavši kako je obavljen postupak nabave za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, trenutno se razmatraju ponude, a potpisivanje ugovora za projektiranje i dogradnju novog uređaja je predviđeno u lipnju 2020. godine

IMG 5124

Sustav Aglomeracije omogućit će zbrinjavanje otpadne vode na zadovoljavajući način i kao takvo, ističe načelnik, neće više biti štetnog utjecaja na okoliš.

– Naime na području Aglomeracije nije izgrađen sustav javne odvodnje pa sukladno tome trenutno stanovništvo zbrinjava otpadnu vodu preko septičkih jama, a za koje imaju i troškove odvoza septika na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Izgradnjom sustava, zbrinjavanje otpadne vode će biti povoljnije i adekvatnije nego što je sada – kaže načelnik Grgačić.

DJI 0049

Podsjetimo, ovaj projekt se sastoji od Aglomeracije Pitomača kojom je obuhvaćena izgradnja kanalizacijskog sustava u naseljima Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare i Otrovanec; Aglomeracije Stari Gradac kojom je obuhvaćena izgradnja kanalizacijskog sustava u naselju Stari Gradac te rekonstrukcije i dogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Pitomača kojim je obuhvaćena dogradnja i rekonstrukcija postojećeg uređaja na biološki stupanj pročišćavanja otpadnih voda.

Projektom će se izgraditi 49.285 metara gravitacijske i 15.741 metara tlačne kanalizacije, 29 crpnih stanica kojima će se povećati stupanj priključenosti na odvodnju. Planira se i povećanje priključenosti na postojeći javni sustav vodoopskrbe kroz izvedbu dodatnih 1.650 priprema kućnih priključaka vodoopskrbe kao i nabave cisterne za prijevoz ugušćenog mulja.

(www.icv.hr, ml, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”588288″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content