Besplatno dopunsko osiguranje za još 200 tisuća građana

Vlada je u četvrtak usvojila izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koje predviđaju povećanje prihodovnog cenzusa, čime je osigurana besplatna polica dopunskog osiguranja za veći broj umirovljenika i građana s niskim primanjima, a koji dosad nisu imali to pravo, piše Tportal.hr.

Prijedlogom zakonskih izmjena Vlada je djelomično udovoljila zahtjevima Hrvatske stranke umirovljenika, a koja već godinama upozorava da su zbog zamrzavanja cenzusa brojni umirovljenici izgubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Po novim pravilima, prihodovni cenzus za višečlana domaćinstva povećava se po članu obitelji s 1516,32 na 1563,23 kune, a za samce s 1939,39 na 2000 kuna.

Za provođenje predloženog zakona potrebno je u proračunu osigurati dodatnih oko 160 milijuna kuna godišnje, a prema procjenama Ministarstva zdravstva, ovim promjenama još oko 200.000 osiguranika ostvarit će pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna.

Prihodovni cenzus nije se mijenjao od 2008. godine te se zbog toga iz godine u godinu smanjivao broj korisnika besplatnog dopunskog. Tako je u 2018. godini 743.387 građana bilo oslobođeno plaćanja dopunskog zdravstvenog, a lani je taj broj smanjen za gotovo 80.000 te je iz proračuna plaćano 666.777 polica.

Povećanja cenzusa ipak je daleko manje od zahtjeva HSU-a. Podsjetimo, predstavnici umirovljenika tražili su povećanje cenzusa za samca s 1939 na 2340 kuna te po članu obitelji s 1516 na 1830 kuna, što odgovara rastu plaća u 15 godina.

Novi prihodovni cenzus vrijedit će od ove godine, a zakonskim izmjenama predviđena je i njegova indeksacija svake naredne godine na način da će se njegova vrijednost usklađivati s rastom potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće. Usklađivanje cenzusa provodit će HZZO na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku, najkasnije do 30. studenoga tekuće godine za sljedeću godinu.

Uz osobe koje su na temelju imovinskog cenzusa oslobođene plaćanja police, koja košta 70 kuna mjesečno, na besplatno dopunsko imaju pravo određene kategorije građana, poput redovnih učenika i studenata starijih od 18 godina, dobrovoljnih davalaca krvi, darivatelja organa te osoba s teškim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem.

Predložene izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju Vlada je uputila u hitnu saborsku proceduru te se njihova primjena može očekivati prije ljeta.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content