DOPUŠTENI TRENINZI Evo kako će izgledati treninzi vrhunskih sportaša i sportašica

blank

Nacionalni stožer civilne zaštite dopustio je održavanje treninga sportaša i sportašica I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima, kao i seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Riječ je o sportašima i sportašicama koji imaju izdano rješenje o kategorizaciji koju izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih.

Uvjeti koje treba zadovoljiti

Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim sportašima, odnosno da postoji prostor od 20 četvornih metara po sportašu, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga.

Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uvjeti propisani važećim uputama tijekom trajanja mjera, za što su nadležni gradski sportski savezi ili zajednice odnosno županijski stožer civilne zaštite.

Evidencija

Za svaki trening uspostavit će se sustav vođenja evidencije treniranja (podaci o treneru, sportašu, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje treninga te lokaciji treniranja) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija će se voditi i za pojedinačne treninge s trenerom, za sve sportove.

PREPORUKE ZA POSTUPANJE U VEZI S TRENINZIMA:

 • Treninzi smiju biti održani samo sukladno rasporedu i s točno onim sportašima i trenerima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu.
 • Ako netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tijekom treninga da netko ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida te se oboljeli upućuje obiteljskom liječniku na daljnju obradu.
 • U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog djelatnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno kiruršku masku,  kombiniranu s vizirom i jednokratne rukavice.
 • Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, osobnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korištenja prostorija svlačionice.
 • Tijekom treninga preporučuje se da drže razmak od 5 metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu.
 • Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu.
 • Nakon korištenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinficirati.
 • Za treninge u kontaktnim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportaša, preporučuje se da uvijek isti trener i isti sportaš odrade trening.
 • Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tekućinom kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom sportaša. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tijekom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom vrećicom i odgovarajućim poklopcem.
 • Nakon treninga igrači i treneri odlaze izravno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.
 • Nakon svakog treninga zatvorene sportske objekte (sve dijelove sportskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinficirati prema naputcima HZJZ-a (poveznica: https://bit.ly/3bzGZ0V)

(www.icv.hr, koronavirus.hr)