HDZ povećao prednost pred SDP-om: Evo koje još stranke prelaze izborni prag

blank
Foto: Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar. Istraživanje obuhvaća i posljedice potresa.

Premijer Plenković na potporu građana može računati. HDZ je učvrstio prvo mjesto, a predsjednik Milanović je sve popularniji, pa i među HDZ-ovim biračima.

HDZ povećao prednost spram SDP-a

HDZ povećava prednost spram SDP-a i sada bi dobili 27,9 posto potpore birača. Prije dva mjeseca imali su dva postotna poena manje, a SDP je baš prije dva mjeseca bio s HDZ-om na prvom mjestu. Sada su drug izbor s potporom od 23,2 posto. Ta je stranka izgubila dva postotna poena u zadnjih 60 dana.

HDZ može i dalje računati dominantno na birače iznad 60 godina, točnije njih 35 posto. Tu su i oni s osnovnom školom, a njih je 40 posto. Također, biračima u Slavoniji kojih je 27 posto i u Dalmaciji 30 posto prvi su izbor.

SDP pak svoje birače ima isto među starijom populacijom, onom iznad 60 godina i tamo dobivaju 30 posto. Među biračima s visokim obrazovanjem ih je 26 posto, a na Sjeveru Hrvatske imaju veliku potporu od 32 posto te Istri i Primorju s 29 posto.

Ostaje Zagreb koji je ključ pobjede. HDZ je tu prvi izbor s 24 posto, a SDP s 21 posto potpore.

Izborni prag prelaze još Domovinski pokret Miroslava Škore i Most

Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježio je rast kada je imao 12,5 posto potpore, a sada je počeo padati. Prema rezultatima za travanj zaustavili su se na potpori od 10,5 posto, a nakon izbivanja izborni bi prag prešao i MOST s potporom od 5,1 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Koje stranke se bore da “politički prežive”?

Pametno trenutno ima potporu od 2,8 posto. IDS je na 2,6 posto, a HSU na 2,2 posto. Stranka Ivana Pernara je na 1,8 posto, a Hrvatski suverenisti su na 1,6 posto. Živi zid praktički nestaje i sada je na 1,3 posto, a Bandićeva stranka i dalje pada te je sada na 1,1 posto potpore građana.

HSS je također u nestajanju na 1,1 posto, a HNS kao strateški partner može računati na potporu od 1 posto birača. Ostale stranke od ljevice do desnice su na 5,3 posto, a neodlučnih birača je 7,1 posto.

Vladinu politiku podupiru građani – misle da zemlja ide u dobrom pravcu

Vladinu politika u borbi protiv koronavirusa, ali i u borbi protiv recesije koja je zapravo nastupila, podupire većina građana. Zapravo, nakon godina, pa i desetljeća, jedna Vlada u kriznim situacijama može računati na potporu građana, točnije njih 60 posto. Njih 34 posto ne odobrava rad Vlade. U 60 dana za preko 30 postotnih poena narasla je potpora Vladi.

Povratak optimizma

Nakon godina pesimizma većina građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru. To misli 51 posto, a da zemlja ide u lošem smjeru misli 39 posto, dok ne zna njih 10 posto. I tu je vidljiv velik porast optimizma za preko 30 posto.

Da se stvari u Hrvatskoj kreću u dobrom smjeru misli 89 posto HDZ-ovih birača, 40 posto SDP-ovih, 39 posto birača Domovinskog pokreta te 31 posto MOST-ovih birača.

Milanović najpopularniji, a slijedi ga Plenković – popularnost pada samo Bandiću

Kriza je i nakon 60 dana pokazala da se građani okupljaju oko lidera. Predsjednik Zoran Milanović povećao je popularnosti i o njemu pozitivan dojam ima 76, a negativan njih 20 posto. Za gotovo 20 postotnih poena povećao je popularnost.

Popularnost raste i Andreju Plenkoviću i trenutno o njemu pozitivno misli 69 posto birača, a negativno njih 28 posto i on je u mjesec dana pridobio 15 postotnih poena.

Foto: Dnevnik Nove TV

Miroslav Škoro ne raste tako brzo i o njemu pozitivno misli 57 posto ispitanika, a njih 35 posto misli negativno.

Božo Petrov vratio se među političare o kojima većina misli pozitivno, točnije njih 56 posto o njemu ima pozitivno mišljenje, dok 33 posto ispitanika ima negativno mišljenje. On je također u mjesec dana povećao potporu.

Potpora Davoru Bernardiću isto raste, ali ne tako kao i njegovim političkim oponentima i trenutno o njemu 41 posto birača ima pozitivan, a njih 48 posto negativan dojam.

Na kraju – Milan Bandić, političar koji je na “političkom dnu“ i o njemu negativan dojam ima 75 posto ispitanika, a pozitivan njih 21 posto.

(dnevnik.hr)