ISUSOV GROB Župna crkva Sv. Roka u Virovitici do 20 sati otvorena je za vjernike

blank
foto: fra Vedran Kos

Danas je Velika subota u kojoj vjernici tradicionalno posjete Isusov grob i prinose mu svoje molitve i zahvale. Iz župe Sv. Roka u Virovitici doznajemo kako će se danas Isusov grob moći obići do 20 sati, kada počinju obredi Vazmenog bdijenja.

Zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa Covid-19, obredi neće biti otvoreni za javnost. Virovitički franjevci apelirali su na sve vjernike da se danas, prilikom pohođenja Isusovog groba, uz obavezan razmak, drže i svih drugih preporučenih mjera nadležnih stožera i tako vlastitim primjerom pokažu odgovornost za cijelu zajednicu.

Posebno utješne riječi i poruku nade vezanu uz današnji dan s vjernicima je podijelio fra Vedran Kos, uputivši ih i svima onima koji iz bolesti, straha ili drugih razloga neće biti u mogućnosti fizički pohoditi Isusov grob, nego će molitve i zahvale uputiti Bogu iz svojih “najmanjih Crkava” – vlastitih obitelji.

blank
foto: fra Vedran Kos

– Božji grob u koji je Isus bio položen podsjeća nas vjernike da su svi naši životi, ali i naše smrti položeni u Isusov život i Njegovu smrt. To nije poruka žalosti, a još manje besmisla već upravo suprotno, poruka radosti i nade. Znajući da je naš život skriven u Kristovu životu i smrti znamo i da ćemo uskrsnuti zajedno s Njime.

Upravo zato i drevna tradicija Crkve upriličuje u crkvama Božji grob, koji nas podsjeća na beskrajnu Božju ljubav prema svakom čovjeku i poziva na poklonstvo. Možda se najljepše riječi koje opisuju šutnju Velike subote nalaze u Službi čitanja današnje molitve časova.

Tako nalazimo u ‘Drevnoj homiliji na Veliku subotu’ ove riječi:Radi tebe sam ja, Bog tvoj, postao sin tvoj. Radi tebe sam ja, Gospodin, uzeo oblik sluge. Radi tebe sam ja koji prebivam nad nebom došao na zemlju i čak pod zemlju. Radi tebe, čovjeka, postao sam kao bespomoćan čovjek, ubrojen među mrtvace. Radi tebe, koji si iz vrta istjeran, ja sam u vrtu predan Židovima i u vrtu razapet – citirao je fra Vedran snažne riječi pune nade.

-Izdvojimo danas barem koji trenutak, poštujući preporučene propise u skladu sa situacijom kako bi zahvalili Isusu za toliku ljubav – rekao je. (www.icv.hr, foto: fra Vedran Kos)

[g-gallery gid=”586817″]