Stručni studij Drvne tehnologije na jesen ponovno otvara vrata u Virovitici

Virovitički stručni studij Drvne tehnologije otvara se kao jedan je od dva dislocirana studija Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od slijedeće akademske godine 2020./2021. započet će izborazba do 40 studenata drvne tehnolgije u prostorima Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Studij će trajati šest semestara, a njegovim završetkom, studenti će steći naziv – stručni prvostupnik drvne tehnologije. Sažeto gledajući, na prvoj godini studija usvajat će se osnovna tehnička znanja kako bi studenti jednoga dana postali inženjeri, na drugoj će se stjecati znanja iz procesnih tehnologija, a na trećoj studijskoj godini slijedi nadogradnja, od konstruiranja namještaja i uređenja interijera do stjecanja znanja iz novih tehnologija.

Nositelj organizacije i izvođenja nastave na stručnom studiju je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

S obzirom da drvni sektor u Hrvatskoj ima potrebu za visokoobrazovanim stručnjacima, velik broj stručnih prvostupnika drvne tehnologije ima svoje mjesto na tržištu rada. Prvostupnici se najčešće zapošljavaju kao konstruktori proizvoda od drva, pilanski stručnjaci, stručnjaci u proizodnji pločastih materijala i u proizvodnji finalnih proizvoda, asistenti menadžera u drvoprerađivačkoj industriji i suradnici u trgovini drvom i drvnim proizvodima.

za icv2Osim toga, završetkom studija prvostupnici će imati mogućnost nastavka studiranja na nekom od diplomskih ili specijalističkih studija Šumarskog fakulteta u Zagrebu ili drugih fakulteta.

Šumarski fakultet ima bogato iskustvo i u izvođenju stručnog studija koji je kao dislocirani studij pokrenut još prije 15 godina u Virovitici. Tada su studij upisivali i studenti koji su već zaposleni u tvrtkama za preradu drva i proizvodnju namještaja, a koji su željeli nastaviti svoje obrazovanje.

Studij je redovit jer je to nužno zbog provedbe praktične nastave i stručne prakse, ali njegovo izvođenje pokušat će se prilagoditi studentima koji su eventualno u radnom odnosu. To iziskuje dodatni napor studenata, ali dosadašnje iskustvo iz Virovitice pokazuje kako su takvi studenti visoko motivirani i uglavnom uspješno završavaju studij. Studij je za pristupnike koji prvi puta upisuju na fakultet besplatan, dok studenti koji su već bili upisani na neki od redovitih studijskih programa u RH plaćaju troškove participacije. Na studij se prijavljuje putem web portala „Postani student“.

Fakultet je u suradnji s CEKOMom i HKIŠDT upravo započeo provedbu projekta stručne prakse čiji je cilj dodatno unaprijediti obrazovni proces, uvjete studiranja i stjecanje praktičnih znanja studenata. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a tijekom naredne tri godine u njega će biti uključeni svi studenti, uključujući i one sa stručnog studija.
Srednjoškolci i osnonvnoškolci zainteresirani za drvo i dizajn proizvoda od drva potencijalni su budući studenti studija Drvne tehnologije. Kako bi dobili uvid u to čime se na studiju studenti i nastavnici bave, imaju priliku upoznati se s drvnom tehnologijom sudjelovanjem u likovnom natječaj na temu „Osmisli svoj idealan radni kutak“.

Natječaj se organizira u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom. Najbolji radovi će biti izloženi na štandu Šumarskog fakulteta na Ambienti 2020., a glavna nagrada u svakoj kategoriji (djeca osnovnih škola i srednjoškolci) – proizvod, npr. radni stol prema vlastitoj ideji biti će dodijeljena na ovogodišnjoj Ambienti. Detaljnu konstrukcijsku i tehnološku razradu nagrađenih ideja odraditi će studenti i nastavnici drvne tehnologije Šumarskog fakulteta. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content