Hrvatske šume obilježile Dan planeta Zemlje akcijama čišćenja okoliša

Hrvatske šume Dan planeta Zemlje obično obilježe suradnjom sa školama organizacijom i provođenjem različitih oblika nastave vezanih uz prirodu, šume i ekologiju. Nekada to budu zajedničke akcije sadnje biljaka – najčešće zajedno s djecom sade biljke oko škole te im usput, kroz igru, pokazuju kako prepoznati različite vrste drveća te zajednički ponavljaju koje su sve blagodati koje očuvana priroda pruža. Ove godine su akciju zbog pandemije koronavirusa Covid-19 i činjenice da u školama nema klasične nastave preusmjerili na čišćenje divljih odlagališta.

šumarija suhopolje Custom

Nažalost u posljednje vrijeme često se pokaže potreba za organiziranjem akcije čišćenja divljih odlagališta otpada zbog sve većeg broja nesavjesnih pojedinaca. Bez razmišljanja otpad odlažu na prostoru koji se njima čini najzgodnijim – obično pokraj putova i uz rub šuma.

šumarija ćeralije 3 Custom

– Na takve nam se akcije uvijek rado odazovu građani i organizacije kojima je jasna dobrobit koju nam pruža čisti okoliš. Ove godine zbog aktualne zdravstvene situacije nismo bili u mogućnosti organizirati velike zajedničke akcije čišćenja, pa su naši djelatnici na području šumarija Slatina, Suhopolje, Čačinci i Ćeralije sami i uz poštovanje preporuka o nužnoj socijalnoj distanci očistili nekoliko takvih odlagališta.

šumarija ćeralije 2 Custom

OTPADU NIJE MJESTO U PRIRODI

Uvijek se iznova iznenadimo količinom i vrstama otpada koje pronađemo. Bude tu i odbačene bijele tehnike, elektroničkih uređaja, građevnog materijala, velike količine plastičnog otpada, kućnog smeća… Dio otpada djelatnici su sortirali i odložili u odgovarajuće kontejnere na reciklažnom dvorištu, a dio su nam pomogla zbrinuti komunalna poduzeća Slatina Kom i Flora Vtc koja se svaki put kada imamo akcije čišćenja uključe odvozom ili prihvatom sakupljenog otpada na deponijima – kažu u Hrvatskim šumama, Upravi šuma Slatina.

Dan planeta Zemlje ove je godine obilježen po pedeseti put (prvi je puta obilježen 1970. godine u SAD-u), a svake se godine naglasak stavi na neki od ciljeva očuvanja Zemlje – ove je godine to borba protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica.

šumarija čačinci Custom

– Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se susrećemo, a veliku ulogu u tome ima otpad kojim gušimo ovaj naš planet, naš jedini dom. I prije nego kroz prozor automobila bacite praznu vrećicu od čipsa ili nakon izleta u prirodu, gdje ste išli obnoviti energiju i opustiti se iza sebe ostavite prazne boce, papire i hrpu drugog smeća, razmislite još jednom. Ono što mi učinimo prirodi danas, vratit će nam se sutra kroz zagađenu vodu, zrak i sve manje biljnog i životinjskog svijeta. Sačuvajmo svaki komadić okoliša čistim i zdravim zbog nas i generacija kojima ostavljamo ovaj prekrasan planet – poručuju iz Hrvatskih šuma, Uprave šuma Slatina.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content