Rade li trgovine ove nedjelje ili ne? Resorni ministri: Ovo su drugačiji uvjeti i kršenja zakona neće biti

Rad nedjeljom, koji se još nije niti vratio u normalu, već stvara nove prijepore. Nakon pet tjedana nerada, ni ovu nedjelju neće sve trgovine otvoriti svoja vrata. Zašto?

Zakon o radu nalaže da radnici moraju znati svoj raspored tjedan dana unaprijed ili prijete sankcije. Međutim, čak ga ni ministar ne isčitava tako, piše RTL.

– Mi otvaramo ove nedjelje na radost svih nas i kupaca i zaposlenika, ali i na radost nas poslodavaca. Naši radnici su navikli raditi nedjeljom, njima to nije problem, to je radni dan. U slučaju da rade nedjeljom imaju jedan drugi dan u tjednu slobodan – rekao je Goran Fritz, direktor tvrtke kućanskih aparata i namještaja, jedne od trgovina u trgovačkom centru koji će u nedjelju raditi u potpunosti, kao i sve trgovine i svi ugostiteljski objekti, kao što je nekad bilo normalno.

Oni nisu imali problema, ali zato predsjednica sindikata trgovine tvrdi da njima telefon stalno zvoni. Radnici su ljuti jer prema Zakonu o radu svi moraju znati svoj raspored tjedan dana prije.

– Ovdje se to krši i zapravo se suspendira Zakon o radu. Osim toga imamo situaciju da ljudi koji će raditi u nedjelju dobijaju slobodne dane od danas do sutra. Bukvalno se zove ljude na telefon i kaže im se: “Nemoj dolaziti danas jer ćeš raditi u nedjelju” – izjavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sinidkata trgovine Hrvatske.

Kazna za svakog tog poslodavca koji je poslušao Stožer i promijenio raspored radnicima bila bi od 61.000 do 100.000 kuna, ali da smo u normalnim uvjetima.

– Isto tako imamo situaciju da smo praktično trgovine zatvarali preko noći pa ni tada nisu radnici bili obaviješteni sedam dana unaprijed – kazao je Denis Ćupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.

A to je jedino u čemu se predstavnik trgovačkih centara u HUP-u i resorni ministri slažu, tako da kazni neće biti.

– Ja ne bi govorio tu o prekršajnim odredbama nego o tome da pokušavamo pokrenuti gospodarstvo u što kraćem roku – poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Horvat: Kršenja zakona biti neće!

Ali to je u svakom slučaju tek stanje do izmjene Zakona o trgovini.

– Predlažemo da 14 nedjelja za sve poslodavce bude radnih, da se subotom ograniči radno vrijeme do 21 ili 22 sata. Da se blagdanima ne radi. Komunicirali smo to s HOK-om i HGK, sa svim sindikatima i ova brojka od 14 nije imaginarna, uz sugestiju samih trgovaca da imaju 14 profitabilnih nedjelja, mi smo taj parametar usvojili – poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U javnu raspravu, doznajemo, prijedlog Zakona ide sutra. S obzirom da će Zakon dočekati novi saziv Sabora, Ćupić tvrdi da je takvo što u ovom trenutku predizborna kampanja.

– Zakonom o trgovini se ne rješava pitanje rada radnika nedjeljom. Ovim zakonom će se samo zatvoriti vrata trgovina, ali radnici će moći raditi na punjenju skladišta, punjenju polica, prava radnika se reguliraju Zakonom o radu – rekao je Ćupić.

Istim u kojem za sada nije regulirano koliko se više mora platiti rad nedjeljom.

U trgovini s početka priče, svi koji dolaze u nedjelju dobiti će 35 posto veću plaću za taj dan.

Ali, uvjerava ministar Horvat, tu radnici ne bi trebali ostati na cjedilu jer će inzistirati novim granskim kolektivnim ugovorom da rad nedjeljom košta 50 posto više.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content