Hrvatski časnički zbor Grada Virovitice uspostavio web stranicu za sadržaje o Domovinskom ratu vezane za ratnu Općinu Virovitica

Hrvatski časnički zbor Grada Virovitice uspostavio je svoju web stranici www.hcz-virovitica.hr koja će od danas, povodom 29. godine osnutka Zbora narodne garde Virovitica, kao preteča Hrvatske vojske, biti dostupna na internetu.

Na njoj je moguće virtualno vidjeti dio Postava Domovinskoga rata i Spomen sobu – u spomen na poginule branitelje uspostavljene u Gradskom muzeju u Virovitici 2013. godine (koji trenutačno nisu u funkciji), kolekciju svih brojeva podlistaka Virovitičkoga lista „Hrvatski vojnik“ i „Bojovnik“ iz 1991/92.godine, 16 znanstvenih radova primarno iz Zbornika znanstvenih radova pod nazivom „Virovitica u Domovinskom ratu“ te jedan stručni rad, više video i multimedijskih sadržaja, dokumentarnih filmova nastalih tijekom Domovinskog rata te sadržaje o aktivnostima udruge unazad niza godina kao i aktualnosti o njezinom radu.

– Bez ustezanja ističemo da se radi o jedinstvenom prikazu Domovinskoga rata u ovom dijelu RH, osobito ratnih puteva postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su ovdje formirane i koje su zasigurno dale vrlo značajan doprinos u obrani ovoga kraja, ali i u oslobađanju okupiranih dijelova RH i BiH – kažu iz Zbora i dodaju da je ratni doprinos branitelja iz ovoga kraja nedvojbeno golem i jedinstven.

– To oslikava velika brojnost onih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu (znatno iznad mobilizacijskoga maksimuma), brojna ratišta na kojima su virovitičke postrojbe i brojni pojedinci ratovali, razina ustrojenosti i učinkovitosti tih postrojbi te velik broj poginulih branitelja s ovoga prostora u Domovinskom ratu.

Stoga smo odlučili, ponukani primjerima  drugih dionika u RH, čije su aktivnosti bile uz znatnoj mjeri ugrožene  pandemijom koronavirusa, učiniti ove sadržaje dostupnim na internetu.

Također, želimo istaknuti kako je ova stranica primarno uspostavljena u spomen na poginule branitelje i u spomen na branitelje koji su nakon Domovinskog rata umrli ili poginuli, ali i na čast i poštovanje onima živima kako njihova žrtva ne bi nikada bila zaboravljena – poručili su, čestitajući svim živućim pripadnicima bojne Zbora narodne garde Virovitica 29. obljetnicu osnutka.

(www.icv.hr, Hrvatski časnički zbor Grada Virovitice)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content