“KRALJICA ROŠTILJA” Doznajte sve tajne dobre piletine na roštilju

Uz neizostavne ćevape i pljeskavice za hamburgere, piletina je jedan od omiljenih izbora svih generacija kada se radi o roštilju. Neki čak i idu toliko daleko da piletinu proglašavaju kraljicom roštilja, a pripremanje pravim izazovom, jer kriva temperatura ili vrijeme pečenja može uništiti dobar komad mesa, a svojim gostima ćete servirati zagorenu kožu ili sirovo meso – piše vecernji.hr

Pa koji je onda trik da piletina ispadne savršeno baš svaki put? Piletina se treba duže peći od mljevenog mesa i traži niže temperature, pa nije teško prepeći i presušiti dobar komad mesa. Zato je dobro razlikovati vrste roštilja, jer kod nas se često krivo koriste strani pojmovi “grill” i “bbq”, tj. “barbeuce”. Dok mi sve to zovemo roštilj, grillanje znači brzo pečenje na jakoj vatri, dok je bbq sličniji dužem roštiljanju, duže i uz slabiju temperaturu. Dobru piletinu ćete peći sat vremena, a nerijetko i duže. Pileća prsa možete grillati na jačoj vatri, ali krilca i noge ćete bolje peći na slabijoj temperaturi. Kada planirate roštilj, važno je znati koliko piletine morate kupiti po osobi. Veliko pile će biti dovoljno za 4 do 6 odraslih osoba, ali možete također pripremati i dijelove pileta, ovisno o preferencijama gostiju. Naravno, tu je i vječita dilema plinskog i klasičnog roštilja. Koji god koristili, važno je da rešetka bude zagrijana i temperatura stabilna prije nego stavite meso da se peče. Kod plinskih roštilja je lakše kontrolirati temperaturu, ali ako koristite ugljen, pričekajte da se plamen ugasi, a žar bude lijepo užaren, za što će mu trebati 30-45 minuta.

Ključ je u umjerenoj temperaturi, tj. žaru, a to možete postići na više načina. Primjerice, ako primijetite da je vatra prejaka, slobodno sklonite ugljen malo u stranu ili uz rubove kako bi stvorili prazan prostor gdje žar nije direktno ispod piletine. Ako se radi o električnom ili plinskom roštilju, jednostavno smanjite jačinu vatre odnosno struje. Polako pečenje na umjerenoj vatri dati će najbolje rezultate. Prije pečenja, izvadite piletinu iz frižidera pola sata na sobnu temperaturu. Piletinu svakako marinirajte i dodajte začine po želji, čime ćete dodati nove okuse ali i sačuvati sočnost mesa. Marinirajte meso nekoliko sati prije pečenja, a poželjno je i da odstoji preko noći. Ako ne koristite marinadu nego mješavinu suhih začina, utrljajte dobro u meso noć prije kako bi se upilo što bolje i stopilo s okusima mesa.

Kako bi provjerili je li meso pečeno, zarežite uz kost i provjerite kakvi sokovi teku, ukoliko vidite krv, potrebno je još peći, ali ako su samo bistri sokovi, meso je gotovo. Također možete koristiti i termometar za meso, brzom provjerom u centru mesa temperatura bi trebala biti barem 70 stupnjeva celzijusevih.

U marinadi je tajna

Svi znamo da bi meso prije roštilja trebalo “napacati”, tj. napraviti marinadu i pomiješati s mesom te pustiti da odstoji barem par sati ili preko noći. Ali zašto to radimo? Prvi razlog je da damo mesu dodatan okus, a drugi da meso omekša kako bi bilo slasnije nakon roštiljanja. Ne postoji najbolji recept za marinadu, niti pravilo koliko bi meso dugo trebalo marinirati, ali svaka marinada bi trebala imati dobar omjer kiseline, ulja i začina.

Više o svemu ovdje

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content