VPŽ pokrenula postupak uvođenja lokalne riznice: Cjeloviti sustav u kojemu se obavljaju poslovi pripreme, izvršavanja i konsolidacije Proračuna

Zakonom o proračunu, odredbom članka 60., definirano je obavljanje financijskih poslova preko jedinstvenog računa određujući da državni proračun, kao i proračuni jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, imaju jedan račun za sva plaćanja. Shodno tome, Virovitičko-podravska županija pokrenula je postupak uvođenja lokalne riznice kao cjelovitog sustava u kojemu se, sukladno zakonu, obavljaju poslovi koji se odnose na pripremu, izvršavanje i konsolidaciju Proračuna Virovitičko-podravske županije i financijskih planova proračunskih korisnika.

Uvođenje lokalne riznice odvijat će se postupno, u fazama, odlučili su vijećnici Županijske skupštine. U početnoj fazi, neće se ukidati poslovni računi korisnika. Kada se budu stvorili preduvjeti, uspostavom potpune lokalne riznice, ukinut će se poslovni računi poslovnih korisnika, tako da će sva njihova financijska sredstva prolaziti kroz račun lokalne riznice, tj. županijskog proračuna. Istodobno će se i svi prihodi proračunskih korisnika slijevati na jedinstveni račun, a istodobno će se i sva plaćanja obavljati s tog jedinstvenog računa.

Riznica predstavlja dio sustava financijskog upravljanja i svojevrsni oblik kontrole, transparentnije ali i racionalnije upravljanje prihodima i rashodima proračunskih korisnika, te je shodno tome implementacija sustava riznice dio financijskog restrukturiranja koji se pokreće u svrhu racionalizacije u upravljanju javnim novcem. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content